Två Napolitanare


Foto: Tv4
Två Napolitanare
22 ingredienser
1 h + 24 h
Den här festliga förrätten är aldrig fel att starta en trevlig kväll med!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Wictor - Söderköping laga receptet

Ingredienser
Pizzadeg
- 565 g vetemjöl special
- 380 g vatten
- 17 g salt
- 5 g jäst
Margherita
- 1 burk krossade tomater (gärna San Marzano)
- 1 tsk strösocker
- 1 buffelmozzarella
- 100 g pecorinoost (alt parmesanost eller en mix av båda)
- färsk basilika
- olivolja
Pizza med råbiff
- 1 dl crème fraîche
- grillad lökmajonnäs (se recept nedan)
- 50 g chips (saltade västkustchips)
- saltgurka (gärna östgötsk saltgurka)
- 50 g lagrad ost (herrgård, västerbotten, eller liknande)
- 200 g nötinnanlår, fint tärnad
Grillad lökmajonnäs
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk citronsaft
- 1 äggula
- 2 dl rapsolja
- 2 schalottenlökar, grillade och hackade
- salt
- peppar
Gör så här
Pizzadeg, Dag1
- Blanda ut salt och jäst i vatten i en bunke.
- Tillsätt mjöl och blanda tills degen precis har gått ihop sig. Degen kommer att vara blöt och kladdig.
- Låt degen vila i 30 minuter, täck av en bricka eller lock.
- Vik degen över sig själv 5 gånger. Låt degen vila i 15 minuter.
- Upprepa föregående steg och vila i ytterligare 15 minuter.
- Upprepa proceduren en sista gång. Låt degen vila till nästa dag (ungefär 24h innan tillagning).
Dag 2
- Portionera degen i fyra delar och vik degen över sig själv 5 gånger och forma en boll. Upprepa samma procedur för alla portioner.
- Lägg i skålar med plastfolie över. Detta sker 4-6 h innan det är dags att baka ut pizzan.
- Platta ut degen till 28-30 cm.
- Margherita: Blanda de krossade tomaterna med sockret. Toppa pizzan med ingredienserna, förflytta till pizzaspade. Sträck ut och jämna till pizzan på spaden.
- Lägger du pizzan på en plåt med bakplåtspapper, sträck ut och jämna ut pizzan.
- Skjutsa in pizza i ugn och grädda i 1 minut på cirka 500 grader. (I hemmaugn behöver pizzan vara i ugnen 3-7 minuter på högsta grad).
- Råbiffpizzan: Bakas enbart med utspridd creme fraiche på brödet. Resten av toppingen monteras efter att pizzan är bakad.
Grillad lökmajonnäs
- Grilla schalottenlökarna och hacka dem smått. Blanda äggula, senap och citron i en bunke till en kräm. Ringla oljan långsamt över medan du vispar. Smaka av med salt och peppar och blanda i den grillade löken.