Tryfferad parfait med rostad vit choklad

koket.se
Tryfferad parfait med rostad vit choklad
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018

Tryfferad parfait med rostad vit choklad

12 ingredienser

20 m + tid i frys

Tryfferad parfait med rostad vit choklad är en riktigt lyxig och god dessert. Perfekt att förgylla helgen med!

Se Norbert Lang laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner4 - 6

Parfait

  • 100 g vit choklad
  • 5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g strösocker
  • ca 30-40 g tryffel, riven (färsk och mogen)
  • 2 cl cognac (eller Framboise)

Karamelliserade mandlar med citron

  • 100 g sötmandel
  • 40 g strösocker
  • 10 g citronsaft
  • 10 g smör

Servering

  • hjortron
  • hallonmylta

Gör så här

Parfait

  1. Rosta den rivna chokladen tills den är gyllenbrun.
  2. Vispa grädden lätt.
  3. Vispa ägg, äggulor och socker i en bunke över vattenbad som är ca 80 grader. Det ska bli en tjockflytande smet.
  4. Tillsätt den rivna tryffeln och vispa tills det blivit kallt.
  5. Blanda äggmassan med den vispade grädden, cognac och den rostade kalla chokladen.
  6. Häll smeten i en kakform och frys den över natten.

Karamelliserade mandlar med citron

  1. Rosta skalad sötmandel lätt på 175 grader i ungen.
  2. Smält sockret tills det är gyllenbrunt. Tillsätt de rostade mandlarna och rör om.
  3. Tillsätt sedan citronsaften och smöret.
  4. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt kallna.
  5. Skär mandelknäcken med en kniv som du inte är så rädd om.

Servering

  1. Servera parfaiten med mandelknäck, lite hjortron och hallonmylta.