Tryffelpasta

koket.se
Tryffelpasta Niklas Ekstedt
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Tryffelpasta

13 ingredienser

30 m + tid i kyl

Hemgjord pasta med krämig tryffelsås är en riktigt lyxig rätt att njuta av! Servera gärna pastan med extra tryffel på toppen och grillad kyckling bredvid.

Ingredienser

portioner

Tryffelsås

  • 2 msk tryffel, hackad (på burk)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk vinäger (vit)
  • 5 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt
  • peppar

Pasta

  • 4 äggulor
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Tryffelsås
    Hacka tryffeln så du har 2 msk.   Hacka gul lök, vitlök och timjan. Fräs hacket i en djup kastrull med olivolja.
  2. Häll över vinäger och låt koka ihop.
  3. Tillsätt tryffel, grädde och majsstärkelse. Låt koka ihop under omrörning och reducera till hälften. Såsen ska få en krämig konsistens
  4. Pasta
    Häll ut mjölet på en ren bänk. Gör ett hål i mitten och knäck ner äggulorna där.
  5. Använd en gaffel och rör ut äggulorna i mjölet. Blanda i olivolja och vänd runt med händerna.
  6. Knåda ihop degen till en bulle med handflatorna. Dela den stora bullen i två delar.
  7. Låt degen vila en timme, gärna kallt.
  8. Kavla sedan ut degen med en kavel till tunna blad. Det går även bra att använda en pastamaskin.
  9. Skär degen med en kniv till valfri pastasort. Ett knep är att hänga upp pastan på klädhängare.
  10. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  11. Koka pastan ca 2 - 3 minuter.
  12. Slå av pastan i ett durkslag och spola med kallt vatten.
  13. Vänd sedan ner tryffelsåsen i pastan och lägg upp i en djup skål.
  14. Hyvla gärna färsk tryffel eller champinjoner över och servera med lite grillad kyckling.