Tryffelcarbonara med pici

NYHET
Tryffelcarbonara med pici
Foto: TV4
Linnea Järnrot
Linnea Järnrot

Tryffelcarbonara med pici

Av: Linnea Jarnrot

Från: Sveriges mästerkock

9 ingredienser

Alltså, jag skulle nog kunna ha tryffel på glass. Eller kanske inte… men nästan. Den här carbonaran är min kärleksförklaring till det rökiga fettet i guanciale, umamibomben i ost, och den där lilla lyxiga tryffeltonen som bara gör allt bättre.

Här gör vi pici – en toscansk pastasort som påminner om tjocka udonnudlar, fast utan ägg. Och vet du vad? Man slipper vänta på att degen ska vila! Bara att köra. Man kan även använda sig av färdig pasta köpt på mataffären. / Linnea

Ingredienser

Pasta pici (4–5 portioner)

  • ca 300 g tipo 00 mjöl (vanligt vetemjöl går också bra)
  • ca 1,5 dl vatten, ljummet
  • salt, en nypa

Guanciale och bas

  • 150 g guanciale, skuren i lite grövre tärningar
  • 1 klyfta vitlök (krossad med kniv, inte hackad)

Tryffelkräm

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl pecorinoost, riven
  • 1 dl parmesanost, riven
  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

Pasta pici

  1. Blanda mjölet med salt i en bunke, gör en grop i mitten och häll i vattnet. Arbeta ihop till en mjuk, lite lös deg. Det ska kännas lite kladdigt – bli inte rädd.
  2. Dela degen i små bitar och rulla ut dem för hand till långa, tjocka strån – tänk lite som udon fast rustikare. Rulla gärna mot bordet utan att trycka för hårt. Ju längre, desto bättre!

Guanciale och bas

  1. Lägg guancialen kall i en torr stekpanna på låg värme. Låt ligga där under hela processen – långsamt kommer fettet smälta ut och det är PRECIS vad vi vill åt.
  2. Lägg i vitlöken hel och krossad. Den ska bara smyga in med smak – inget brynt, inget bränt. Rör då och då.

Tryffelkräm

  1. Vispa ihop äggulor, ost, svartpeppar och tryffelgrejer i en bunke.
  2. Placera över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten – bunken får inte nudda vattnet). Värm försiktigt under ständig vispning tills det blir krämigt. Inte för länge – det ska INTE bli äggröra! Ta bort från värmen i tid.

Montering

  1. Koka pici i saltat vatten tills de är mjuka men fortfarande har lite tugg. Spara minst 1–2 dl av pastavattnet.
  2. Lägg pastan i en stor bunke. Börja blanda i tryffelkrämen lite i taget, rör hela tiden. När det börjar tjockna, späd försiktigt med lite pastavatten för att få den där glansiga, sammetslena känslan.
  3. Rör ner en del av guancialen, spara de krispigaste bitarna till topping.

Servering

  1. Ta en stekpincett, snurra upp pastan till en liten virvel och lägg på tallriken som en snofsig liten kulle.
  2. Toppa med resten av guancialen, ett extra varv svartpeppar, och lite tryffel om du har kvar. Klart!
  3. Tips: Vill du maxa? Riv över lite extra pecorino och droppa över en touch tryffelolja innan servering.