Tre marinader

0 röster
4
Tre marinader
Foto: TV4

Det är gott att marinera kött eller fisk som ska stekas eller grillas. Ett fiffigt sätt att slippa disk är att blanda ingredienserna till marinaden i en rejäl plastpåse, lägga i det som ska marineras och knyta om. Vänd gärna påsen några gånger under tiden. Colamarinad passar bäst till fläskkött och lammkött. Grillolja kan du pensla kött med under grillning.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Grundmarinad:

  • 0,5 dl vinäger
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl neutral olja
  • 2 krm malen svartpeppar

Krydda till fläsk:

  • ingefära, salvia, dragon, curry, garam masala

Krydda till nöt:

  • timjan, chili, vitlök

Krydda till lamm:

  • rosmarin, oregano, basilika, mynta, vitlök

Krydda till fisk:

  • citron, basilika, timjan, vitlök

Colamarinad:

  • 1 dl coca-cola
  • 0,5 dl neutral olja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 vitlöksklyftor

Egen grillolja:

  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl neutral olja

Gör så här

  1. Grundmarinad: Vispa samman vinäger, olja, soja och svartpeppar. Krydda med övriga kryddor, beroende på vad du ska grilla.
  2. Colamarinad: Skala och hacka vitlöksklyftorna. Blanda samman coca-cola, olja, honung, kanel, koriander och chili. Rör ner vitlöken.
  3. Egen grillolja: Skala vitlöksklyftan. Vispa först ihop soja, vinäger, tomatpuré, svartpeppar och paprikapulver. Pressa ner vitlöken. Tillsätt sedan oljan. Häll upp blandningen i en flaska och skaka väl. Förvara i kylen.
4 juli 2011

Laddar fler recept