Saffransglass

Saffransglass
Foto: Tove Nilsson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Saffransglass

190

7 ingredienser

Med glassmaskin bli glassen krämig och utan iskristaller men det går att frysa i vanlig frys också. /Tove Nilsson Rosprov Gör ett rosprov för att kontrollera att glassmeten är klar. Doppa en träslev i den varma smeten och blås på baksidan av sleven. Om smeten delar sig och bildar ett mönster av en ros är smeten klar. Toves alla recept hittar du här

Ingredienser

portioner
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 1 tsk cognac (eller rom)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl honung, flytande

Gör så här

  1. Blanda saffran med konjak i en stor kastrull och låt stå ca 5 min.
  2. Tillsätt grädde och mjölk.
  3. Koka upp.
  4. Vispa äggulor, socker och honung och vispa ned i den heta gräddblandningen.
  5. Sjud under omrörning tills blandningen blir lite tjockflytande. Gör gärna ett rosprov för att kontrollera att smeten är klar.
  6. Låt blandningen svalna.
  7. I glassmaskin
    Kör sedan i glassmaskin tills glassen är krämig.
  8. I frys
    Vid frysning i vanlig frys ska glassen röras om en gång var 30 minut tills glassen blivit krämig.