Kombucha grundrecept och smaksättning

Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Kombucha grundrecept och smaksättning

10 ingredienser

Kombucha är ett fermenterat te som jäser med hjälp av en jästsvamp. Resultatet blir en friskt syrlig kolsyrad dryck. Välj svart te om du vill ha tesmak i den färdiga drycken. Ska du smaksätta den passar grönt te bäst. Kombucha bryggd med frukt och bär blir som en syrlig kolsyrad lemonad med vinägersyra istället för citrus /Tove Nilsson

Tips på smaksättning:
Ananas + limeskal
Blåbär
Ingefära
Mynta
Jordgubbar
Hallon

Ingredienser

Första satsen

 • 5 dl vatten
 • 1 tsk te svart (eller grönt te)
 • 0,5 dl strösocker
 • 1 kombuchasvamp
 • ca 2 dl färdigbryggd kombucha (eller 2 dl kombuchastart, vätskan följer med när man köper kombuchasvamp)

Andra satsen

 • 3 l vatten
 • 2 msk te svart (eller grönt te)
 • 2,5 dl strösocker
 • 3 dl kombucha (från sats 1)
 • 1 kombuchasvamp

Gör så här

 1. Första satsen
  Koka upp 2,5 dl vatten och te i en stor kastrull
 2. Dra av från värmen och rör ner sockret. Låt dra 30 minuter under lock eller täckt med tunn handduk eller silduk.
 3. Sila sedan genom en finmaskig sil ner vätskan i en glasburk som rymmer 1 liter.
 4. Tillsätt ytterligare 2,5 dl kallt vatten och låt svalna övertäckt.
 5. Tillsätt svampen med rena händer och kombucha/kombuchastart när vätskan svalnat till rumstemperatur.
 6. Lägg helst svampen på ytan med den helt släta och glansiga sidan uppåt. Är svampen väldigt tunn och helt nyproducerad kan den bara stjälpas ner i vätskan och försiktigt bred ut så att den inte ligger som en klump.
 7. Låt stå övertäckt med tunn handduk eller silduk och gummiband i rumstemperatur 1-2 veckor. Man kan ibland se att det finns små bubblor i kombuchan när den jäst en tid, då vet man med säkerhet att jäsningen fungerar som den ska.
 8. Efter 1-2 veckor är det dags att blanda första satsen med den andra satsen för att få en större sats.
 9. Andra satsen
  Koka upp 1,5 liter vatten och te i en stor kastrull.
 10. Dra av från värmen och rör ner sockret. Låt dra 30 minuter under lock och sila sedan bort tebladen genom en finmaskig sil. Sila ner vätskan i en glasburk som rymmer 4 liter.
 11. Tillsätt ytterligare 1,5 liter vatten.
 12. Låt svalna övertäckt med tunn handduk eller silduk. Det är viktigt att vätskan svalnar helt, annars dör svampen i den varma vätskan.
 13. När vätskan är rumstempererad tillsätter man 3 dl kombucha från första satsen och lägger sen försiktigt svampen på toppen av vätskan.
 14. Täck med handduk och gummiband. Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Smaka på vätskan efter 1 vecka och avgör hur syrlig den ska vara, ju längre den står, desto syrligare blir den.
 15. När vätskan jäst 1-2 veckor är den redo att buteljeras. Förbered en ny sats som hinner svalna före buteljering så att svampen kan flyttas över till den när den färdiga vätskan fyllas i flaskorna. Se till att spara 3 dl vätska till den nya satsen tillsammans med svampen.
 16. Använd små pet-flaskor eller glasflaskor med patentkork. Se till att flaskorna är väl rengjorda och sila sen över kombuchan med sil och tratt. Häll så att det finns cirka 5 cm luft kvar i flaskhalsen. Sätt på korken.
 17. Låt stå i rumstemperatur 1-5 dagar så att drycken blir ordentligt kolsyrad. Om man använder pet-flaskor kan man känna på flaskan för att kontrollera att drycken är tillräckligt kolsyrad. Är plasten spänd och hård är den redo att ställas i kylen. Används glasflaskor får man öppna en flaska efter kanske 2 dagar för att veta hur pass kolsyrad den har hunnit bli. Ibland kan det bildas små fällningar överst i flaskan, men det gör inget. Det är bara att sila kombuchan innan den dricks.
 18. Förvara drycken i kylen upp till en månad.
 19. Smaksatt kombucha
  Gör kombuchan precis som vanligt fram till steg 15 (när det är dags för vätskan att buteljeras)
 20. Förbered en ny sats 2 som hinner svalna före buteljeringen så att svampen kan flyttas över till den. Se till att spara 3 dl vätska till den nya satsen tillsammans med svampen.
 21. Blanda den fermenterade kombuchan (utan svamp) med 200 g rumstempererad och mosad eller puréad frukt eller bär i en stor glasburk.
 22. Täck med silduk och gummiband. Låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar.
 23. Sila och buteljera, lämna cirka 5 cm luft i flaskhalsen.
 24. Låt flaskorna stå i rumstemperatur cirka 1-3 dagar för att kolsyras helt.
 25. Ställ i kyl för att avstanna jäsningen. Förvara i kylen upp till 1 månad.