Tournedos med gorgonzolasås

Tournedos med gorgonzolasås
Foto: TV4

Tournedos med gorgonzolasås

Av: Indira - Trelleborg

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 m

En lyxig huvudrätt med oxfilé, ädelostsås, ugnsbakad tomat och potatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor oxfilé tournedos [3-4 cm tjocka]
  • 200 g gorgonzolaost
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • smör, till stekning
  • 3 krm salt
  • 0,5 dl torr sherry
  • 4 dl crème fraîche
  • 1 köttbuljongtärning
  • 0,5 tsk kinesisk soja

Tillbehör

  • 4-8 tomater
  • ca 800 g potatis
  • smör, till stekning
  • 250 g sparris (en knippe)

Gör så här

  1. Skär en ficka från sidan på varje tournedos och fyll dem med en skiva gorgonzola, men spara ca 4 msk gorgonzola till såsen. Strö lite peppar över och bind eventuellt köttbitarna med ett snöre.
  2. Stek på hög värme ca 3 minuter på varje sida i en stekpanna. Salta lätt på köttet. Tag upp köttet ur stekpannan och vispa upp samma stekpanna med sherry, crème fraiche och ca 4 msk gorgonzola. Tillsätt buljongtärningen och sojan. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Koka potatisen 15 min så att den nästan är klar. Lägg dem hela i en form med smör, ställ in i ugnen tills potatisen får färg ca 5-10 minuter.
  4. Lägg tomaterna i en form med smör och ställ in i ugnen på 180 grader tills de blir varma och mjuka ca 5-10 min.
  5. Stek eller koka sparrisen och servera allting tillsammans.