Toshikoshi soba

Toshikoshi soba
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Toshikoshi soba

15 ingredienser

30 m

Toshikoshi soba är en härlig rätt med bovetenudlar och havskräfta i dashi.

Ingredienser

portioner
  • 25 g kombu, i bitar
  • 2 l vatten
  • 20 g bonitoflakes
  • 0,5 dl mirin
  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl sake
  • salt
  • 3 salladslökar
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 4 havskräfta
  • 320 g sobanudlar
  • 100 g babyspenat
  • 3 msk inlagd ingefära (picklade rosa ingefärsstrimlor)
  • shishimi toragashi (några nypor)
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Börja med dashin (buljongen). Lägg kombun i en kastrull med kallt vatten och låt koka upp. Plocka bort kombun och dra av från värmen.
  2. Tillsätt bonitoflakes och låt sjunka till botten. Sila av bonitoflakes i en silduk och häll tillbaka dashin i kastrullen. Spara gärna bonitoflakes och fräs upp i lite olja med soja och mirin till en smakrik topping till ris.
  3. Koka upp dashin med mirin, soja och sake. Smaka av med mer av dessa, eller lite salt. Ställ åt sidan.
  4. Strimla salladslökar så tunt som möjligt.
  5. Koka äggen i exakt 7 minuter. Skölj i kallt vatten, skala och halvera.
  6. Skala havskräftorna men låt huvudet vara kvar.
  7. Koka sobanudlar enigt anvisningar på förpackningen. Skölj i kallt vatten så kokningen avstannar och låt vatten rinna av i durkslag.
  8. Lägg en hög nudlar i en skål per person. Lägg några blad spenat och toppa med en ägghalva. Häll på kokande varm dashi och toppa med havskräfta, salladslök, ingefära, shishimi toragashi samt eventuellt ätbara blommor. Servera genast!