Toshikoshi soba

Toshikoshi soba
Foto: Tv4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Toshikoshi soba

1

8 steg att laga

15 ingredienser

30 m

Toshikoshi soba är en härlig rätt med bovetenudlar och havskräfta i dashi.

Kökets shop

Jennies nya kokbok

Wok, ris, nudlar

Jennie Walldén

219 kr

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 25 g kombu, i bitar
  • 2 l vatten
  • 20 g bonitoflakes
  • 0,5 dl mirin
  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl sake
  • salt
  • 3 salladslökar
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 4 havskräfta
  • 320 g sobanudlar
  • 100 g babyspenat
  • 3 msk inlagd ingefära (picklade rosa ingefärsstrimlor)
  • shishimi toragashi (några nypor)
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Börja med dashin (buljongen). Lägg kombun i en kastrull med kallt vatten och låt koka upp. Plocka bort kombun och dra av från värmen.
  2. Tillsätt bonitoflakes och låt sjunka till botten. Sila av bonitoflakes i en silduk och häll tillbaka dashin i kastrullen. Spara gärna bonitoflakes och fräs upp i lite olja med soja och mirin till en smakrik topping till ris.
  3. Koka upp dashin med mirin, soja och sake. Smaka av med mer av dessa, eller lite salt. Ställ åt sidan.
  4. Strimla salladslökar så tunt som möjligt.
  5. Koka äggen i exakt 7 minuter. Skölj i kallt vatten, skala och halvera.
  6. Skala havskräftorna men låt huvudet vara kvar.
  7. Koka sobanudlar enigt anvisningar på förpackningen. Skölj i kallt vatten så kokningen avstannar och låt vatten rinna av i durkslag.
  8. Lägg en hög nudlar i en skål per person. Lägg några blad spenat och toppa med en ägghalva. Häll på kokande varm dashi och toppa med havskräfta, salladslök, ingefära, shishimi toragashi samt eventuellt ätbara blommor. Servera genast!
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer