Toscarutor

koket.se
Toscarutor
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Toscarutor

14 ingredienser

45 min

Saftig sockerkaka täcks med ett knäckigt täcke av hasselnötter och mandel - klassisk kaka som garanterat blir uppskattat inslag på fikabordet. Det här receptet är anpassat för att bakas i långpanna.

Se Tea Malmegård laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner bitar

Kaka

  • 200 g smör, saltat
  • 100 g mjölk, 3 % [1 dl]
  • 220 g ägg [ca 4 st]
  • 270 g strösocker [3 dl]
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 20 g vaniljsocker [2 msk]

Glasyr

  • 300 g smör
  • 270 g strösocker [3 dl]
  • 60 g vetemjöl [5 msk]
  • 1 krm salt
  • 90 g mjölk, 3% [5 msk]
  • 300 g hasselnötter, hackade
  • 300 g sötmandel, hackad

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölken i det smälta smöret. Ställ åt sidan.
  3. Förbered en långpanna med bakplåtspapper.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggvispet.
  6. Häll smör- och mjölkblandningen i smeten och rör om tills smeten är jämnt blandad.
  7. Häll smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager. Grädda kakan i 12 minuter i nedre delen av ugnen. Gör glasyren medan kakan gräddas.

Glasyr

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Blanda socker, mjöl och salt. Tillsätt till kastrullen. Vispa med en spiralvisp.
  3. Tillsätt mjölken och se till att det är helt klumpfritt. Rör ner hasselnötter och mandel. Värm under konstant omrörning med en träsked tills blandningen tjocknat.
  4. Klicka glasyren över kakan och jämna ut den med en träslev.
  5. Flytta formen till övre delen av ugnen. Grädda ytterligare ca 15-20 minuter tills kakan är gyllenbrun.

Glöm inte att matsortera skal ägg för en mer hållbar bakning, och njut av din goda toscakaka. /Köket-redaktionen