...eller "Pollo in casseruola con pomodorini, sedano, erbe, limone e pecorino" som Paolo skulle säga. Kycklinggryta med tomat, chili, rött vin, massor härliga kryddor och smulad pecorinoost. Serveras med ris.
Toscansk kycklinggryta
Du behöver
- 400 g kycklingfilé, skuren i strimlor
- salt och svartpeppar
- 0,5 dl olivolja
- 1 liten rödlök, hackad
- 4 selleristjälkar, skurna i små strimlor
- 1-2 små peperoncino (chili), finsmulade
- 2 dl rött vin
- 1 dl blandade kryddörter, t ex basilika, dragon, oregano
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 800 g konserverade körsbärstomater
- 0,5 citron, rivet skal
- 2 msk persilja (helst bladpersilja), hackad
- 100 g pecorino, grovsmulad
- 3 dl ris
- lite extra persilja för att strö över portionerna
Gör så här
- Skölj, torka av och strimla kycklingen. Krydda runt om med salt och peppar.
- Hetta upp olivolja i en gryta. Lägg i lök, selleri och peperoncino och fräs i ca 4-5 minuter.
- Tillsätt kycklingen och låt den fräsa ordentligt i ett par minuter med löken och sellerin. Häll sedan i vinet och låt alltsammans puttra utan lock tills vinet har kokat bort.
- Tillsätt de blandade kryddorna, vitlök, salt, peppar och tomater. Låt grytan koka under lock på låg värme i 10 minuter och sedan i ytterligare 10 minuter med citron, persilja och pecorino.
- Smaka av med salt och peppar. Rör försiktigt om några gånger.
- Koka riset enligt anvisningen på paketet.
- Servera kycklinggrytan med ris och med lite överströdd persilja.
15 oktober 2016