Toscansk fisk- och skaldjursgryta

Toscansk fisk- och skaldjursgryta
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Toscansk fisk- och skaldjursgryta

65

8 steg att laga

17 ingredienser

50 m

En mustig och god gryta med havets alla olika läckerheter; musslor, räkor, vit fisk och bläckfisk.

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 0,5 kg blåmusslor
  • 0,5 kg hjärtmusslor (eller andra småmusslor)
  • 1 dl olivolja
  • 500 g vit fisk
  • 300 g bläckfisk
  • 200 g kokta räkor
  • 1 gul lök
  • 1 silverlök
  • 2 förp konserverade körbärstomater [600 g]
  • 4 dl fiskbuljong
  • 3 dl rött vin
  • 1-2 stänger bladselleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 2 klyftor citron
  • 1 chilifrukt

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta eller kastrull.
  2. Lägg ner blåmusslorna och slå på lite vatten så att musslorna ångas ordentligt. Kolla så att samtliga öppnar sig och ta bort dem som inte gör det. Ställ åt sidan.
  3. Finhacka gul lök, silverlök, vitlök, persilja och chilifrukten.
  4. Hetta upp oljan i en gryta och lägg i lök, chili, vitlökshack och tomatpuré. Häll i rödvinet så att smakerna kokas ihop. Ta i de konserverade körsbärstomaterna.
  5. Hacka upp sellerin och lägg i den.
  6. Lös upp fiskbuljongen i lite kokande vatten eller smula ned tärningarna direkt i grytan. Låt det hela puttra på medelhög värme en stund och skär under tiden upp den vita fisken i lite större bitar.
  7. Rensa bläckfisken och skär den i strimlor. Tillsätt fiskbitarna i grytan tillsammans med bläckfisk. Tillsätt de öppnade musslorna tillsammans med hjärtmusslorna och sist de kokta räkorna. Häll gärna i lite av spadet från musslorna också.
  8. Salta och peppra efter smak och behov. Strö över hackad persilja och lägg i citronklyftorna. Serveras med ett gott surdegsbröd.
TIPS!
läs mer
Smördegsvåfflor fyllda med färskost och blåbär- och hallonsylt

God & enkel mat till sportlovet

Sportlovsrecept

Läs mer