Toscakaka med mandelmassa

NYHET
Toscakaka med mandelmassa
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Toscakaka med mandelmassa

19 ingredienser

1 h

Den här lyxiga och saftiga toscakakan med mandelmassa och saffran kommer sprida julkänsla i hela huset!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
8 - 10 portioner

Kaka

  • 20 g smör, smält
  • 1 g saffran
  • 400 g mandelmassa
  • 180 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • salt [1 nypa]

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl glykos
  • 1 dl pistagenötter
  • 1 dl pekannötter
  • 1 dl sötmandel
  • 1,5 dl hyvlad mandel

Servering

  • grädde, lättvispad
  • salmbärssylt (eller valfri sylt)

Gör så här

Håll skärmen tänd

Kaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Klä en bakform (26 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  3. Smält 20 g smör i en kastrull tillsammans med 1 g saffran. Låt blandningen sedan svalna.
  4. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.
  5. Blanda mandelmassan med lite av smöret i taget tills massan gått ihop helt.
  6. Vänd ner mandelmjöl, vetemjöl och vaniljsocker.
  7. Tillsätt det smälta smöret med saffran och vänd slutligen i ett ägg i taget. Rör till en jämn smet.
  8. Smaka av med en nypa salt.
  9. Fördela smeten i formen och baka kakan ca 30 minuter tills den känns fast.
  10. Låt kakan svalna.
  11. Medan kakan är i ugnen kan du göra toscan.

Tosca

  1. Koka upp smör, grädde, socker och glykos under omrörning till 107 grader.
  2. Ta av kastrullen från plattan och rör i nötterna. Låt det sedan svalna.
  3. Fördela toscan jämnt över den svala kakan.
  4. Baka kakan på 180 grader i ytterligare 10 minuter, eller tills toscan blivit gyllene.
  5. Låt kakan svalna helt innan du skär upp den i bitar.

Servering

  1. Servera kakan med lättvispad grädde och din favoritsylt.