Toscakaka med brynt smör och salt kola

POPULÄRT
Toscakaka med brynt smör och saltkola
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Toscakaka med brynt smör och salt kola

19 ingredienser

Jonas Lagerström gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en festlig toscakaka med rabarberkompott och salt kolasås.

Ingredienser

Toscakaka

  • 100 g mandelmjöl
  • 80 g vetemjöl
  • 250 g äggvita
  • 200 g florsocker
  • 200 g smör, brynt
  • salt

Rabarberkompott

  • 250 g rabarber, skuren i bitar
  • 0,5 vaniljstång, fröna urskrapade
  • 50 g jordgubbar, halverade
  • 175 g strösocker
  • fläderblomssaft, efter smak (eller färska blommor)
  • 1 citron

Salt kola

  • 100 g strösocker
  • 100 g vispgrädde
  • 40 g sirap
  • 40 g smör
  • salt

Servering

  • vispgrädde, lättvispad
  • fläderblommor

Gör så här

Toscakaka

  1. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, äggvita och florsocker. Tillsätt smöret under omrörning.
  2. Häll smeten i en form och grädda på 165 grader, varmluft, i ca 30 minuter.

Rabarberkompott

  1. Koka ihop alla ingredienser och smaksätt med finrivet citronskal efteråt.

Salt kola

  1. Koka ihop alla ingredienser i en kastrull till bra konsistens och färg, ca 120 grader.

Servering

  1. Servera kakan med kompott, salt kolasås och lite vispad grädde.
  2. Toppa med fläderblommor.