Tosca med vispad ricotta och krondillsocker

koket.se
Tosca med vispad ricotta och krondillsocker
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Tosca med vispad ricotta och krondillsocker

17 ingredienser

1 h

Inför premiären av Hela Sverige bakar 2022 gästar Tina Nordström Nyhetsmorgon och bakar Birgitta Rasmussons klassiska toscakaka, nu med en fantastisk topping på vispad ricotta och krondillsocker. "Dra mig baklänges gott" som Tina förklarar det!

Se när Birgitta lagar toscakakan här!

Se Tina Nordström laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

Birgittas toscakaka

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl grädde
  • glasyr
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • ca 50 g mandelspån

Vispad ricotta

  • 1 ask ricotta (250 g)
  • 3 msk olivolja (gräsig, peprig)
  • 1 msk citronsaft

Krondillsocker

  • 1,5 dl strösocker
  • 2 kvistar krondill (färsk)

Gör så här

Toscakaka

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, smöret och grädden till äggpöset medan vispen går på låg hastighet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 20-25 min.
  8. Förbered under tiden glasyren genom att blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull.
  9. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
  10. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen.
  11. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.

Krondillsocker

  1. Hacka krondillsblommorna fint och blanda med sockret , förvara i burk.

Vispad ricotta

  1. Lägg alla ingredienser i en skål och vispa med elvisp ett par minuter tills ricotta blir till en len kräm , lägg upp i en skål och pudra över krondillsocker.
  2. Servera toscan med en klick vispad ricotta och strö över lite krondillsocker!