Birgitta Rasmussons toscakaka

1 h
8 - 10
Spela video Birgitta Rasmussons toscakaka
Foto: TV4

Bakdrottningens klassiska recept på toscakaka. Saftig sockerkaka toppad med knäckig mandeltosca.

22 april 2015
1 h
8 - 10

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl grädde

Glasyr

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • ca 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, smöret och grädden till äggpöset medan vispen går på låg hastighet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 20-25 min.
  8. Förbered under tiden glasyren genom att blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull.
  9. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
  10. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen.
  11. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept