Tortillas med svarta bönor, tomatsalsa och gräddfil

Tortillas med svarta bönor, tomatsalsa och gräddfil
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Tortillas med svarta bönor, tomatsalsa och gräddfil

29

6 steg att laga

17 ingredienser

30 m

Mexikoinspirerad rätt med mjuka tortillabröd fyllda med mjukstekt och lätt karamelliserad lök, svarta bönor, avokado och ost. Skär upp i tårtbitar och dippa loss i tomatsalsa och gräddfil. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Tortilla

  • 4 tortillabröd
  • 4 dl svarta bönor, avhällda
  • 4 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 avokado
  • 1 limefrukt
  • 6 dl ost, riven
  • salt
  • peppar
  • olja

Tomatsalsa

  • 4 tomat
  • 1 rödlök
  • 1 kruka koriander
  • olivolja

Till servering

  • 2 dl gräddfil
  • 0,5 kruka koriander
  • 1 limefrukt, klyftad

Gör så här

  1. Bryn lök och vitlök mjuka i olja på låg värme under lång tid så att löken blir lite karamelliserad.
  2. Tillsätt bönorna och låt koka in. Smaka av med salt och peppar och mosa med en gaffel.
  3. Dela avokadon i mindre bitar och blanda med pressad lime.
  4. Fördela bönröran, avokado och osten på två tortillabröd. Lägg på resterande bröd. Hetta upp olja och salt i en panna. Stek bröden krispiga på båda sidor tills osten smält och bröden fått fin färg.
  5. Tomatsalsa
    Skär tomaterna i tärningar. Hacka rödlök och koriander. Blanda med olivolja och salt före servering.
  6. Skär tortillan i tårtbitar och servera med tomatsalsa, gräddfil, koriander och limeklyftor.