Tortillabröd

koket.se
Tortillabröd
Foto: TV4
Daniel Lindeberg
Daniel Lindeberg

Tortillabröd

Av: Daniel Lindeberg

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

2 h

Klart du kan baka dina egna tortillabröd! De blir både godare och festligare än köpta.

Se Daniel Lindeberg laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner10 - 20 stycken
  • 900 g vetemjöl special
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 g salt
  • 240 g vatten
  • 240 g standardmjölk
  • 120 g smör

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och knåda in det för hand.
  2. Värm vatten och mjölk till fingervarmt och häll ner det i bunken.
  3. Knåda degen i 5 minuter.
  4. Täck bunken med en handduk och låt stå 30–60 minuter i rumstemperatur.
  5. Väg upp bitar à 75 g (för små bröd) eller 150 g (för stora bröd) och rundriv dem.
  6. Lägg bitarna i en ugnsform, gärna med en hög kant, täck med plastfolie och låt stå i minst 20 minuter. I detta stadium går det utmärkt att ställa in dem i kylen i upp till 24 timmar. Låt dem i så fall stå i rumstemperatur 1 timme före utkavling.
  7. Pudra lite mjöl på bänken och kavla ut degbitarna till rundlar, ca 22 cm (små) eller 28–30 cm (stora) i diameter och ca 2–3 mm tjocka.
  8. Stek ett bröd åt gången i en torr stekpanna på medelvärme i ca 1–3 minuter per sida.
  9. Stapla de stekta bröden i en trave under en kökshandduk eller i aluminiumfolie.
  10. Ät bröden varma, eller förvara bröden i en handduk samt plastpåse. Det går utmärkt att frysa in tortillabröden.