Tonkutsu ramen med chashu

POPULÄRT
Tonkutsu ramen med chashu
Foto: TV4
Christin Kashou
Christin Kashou

Tonkutsu ramen med chashu

31 ingredienser

Köttet som blir kvar från buljongen är otroligt mört och gott att äta och kan som alternativ användas som en topping till din ramen. Spara även marinaden från fläsket och använd i buljongen för extra smak.

Ingredienser

Buljong

  • 2,5 kg fläsklägg, alt kotlett eller karré med ben
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 4 champinjoner, eller shiitake
  • 1 lagerblad

Chashu

  • 1 kg fläsksida
  • 1 msk matolja
  • 10 cm färsk ingefära
  • 2 salladslökar, den vita delen
  • 2 dl sake
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl japansk soja

Sojamarinerade ägg

  • 4 ägg
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl vatten, varmt
  • 0,5 dl mirin, eller risvinäger

Miso tare

  • 1 dl misopasta
  • 2 msk sake
  • 2 msk mirin

Chiliolja

  • 2 dl matolja
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 dl chiliflakes, eller sichuan flakes
  • 1 tsk sesamfrön

Tillbehör

  • nudlar (ramennudlar)
  • 3-4 pak choi
  • salt

Gör så här

Buljong

  1. Lägg fläskdelarna i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker fläsket.
  2. Koka upp och låt koka på medelvärme tills kastrullen är fylld med skum. Häll sedan ut allt vatten och tvätta av fläskdelarna i kallt vatten.
  3. Lägg tillbaka fläskdelarna i en ren kastrull och fyll återigen upp med kallt vatten. Låt koka.
  4. Skala och dela löken och moroten. Lägg sedan i lök, morot och champinjoner i buljongen.
  5. Låt buljongen koka 6 timmar. Fyll på med vatten då och då så att köttet alltid är täckt med vätska.
  6. Stäng av värmen och låt buljongen svalna. Lyft upp köttdelarna och grönsakerna. Sila ner buljongen i en kastrull. Låt buljongen reducera ner, smaka av under tiden tills du är nöjd med smaken.

Chashu

  1. Placera skinnsidan på fläsket nedåt och rulla ihop hela fläsksidan. Knyt sedan steksnöret runt ena änden av fläsksidan. Se till att den avklippta änden på snöret är tillräckligt långt för att viras runt resterande del av fläsksidan. Se till att du binder fläsksidan ordentligt.
  2. Bryn fläsksidans alla sidor i en stekpanna på hög värme så att det får en fin yta runt om.
  3. Skiva ingefäran och den vita delen av salladslöken.
  4. Lägg ingefära, salladslök och fläsksidan i en kastrull med resterande ingredienser.
  5. Låt allt småkoka ca 2 timmar. Rotera fläsksidan var 30:e minut.
  6. Låt svalna och lägg fläsksidan i en lufttät burk tillsammans med ca 1 dl av vätskan från kastrullen. Förvara i kylen.

Sojapicklade ägg

  1. Koka äggen i 7 minuter. Låt äggen svalna i vattenbad med is.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en bunke med lock.
  3. Skala äggen och lägg äggen i marinaden. Låt marinera 1 timme i kylen.

Miso tare

  1. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 5 minuter. Tänk på att miso taren ska smaka mycket.

Chiliolja

  1. Värm olja, stjärnanis, kanelstång, lagerblad, vitlök och sichun pepparkorn i en liten kastrull på medelhög värme. Sänk värmen när oljan börjar komma upp i temperatur. Försök att undvika att oljan blir för varm. Skulle oljan bli för varm kan man addera lite olja för att sänka temperaturen. Rosta kryddorna i oljan ca 30 minuter.
  2. Lägg chiliflakes i en värmetålig skål. Häll sedan i oljan genom en finmaskig sil. Rör om i skålen.
  3. När oljan kommit ner i temperatur så tillsätts sesamfröna. Smaka av med salt.

Tillbehör

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Förbered en skål kallt vatten. Lägg pak choien i det kokande vattnet några minuter. Lyft sedan upp den och lägg i det kalla vattenbadet.

Servering

  1. Värm buljongen. Skiva chashun i skivor och bryn i stekpanna.
  2. Koka ramennudlarna enligt anvisning på paketet.
  3. Lägg 2-3 msk miso tare i en stor skål. Häll på buljong och lägg sedan i nudlar, 1-2 skivor chashu och ett halverat sojamarinerat ägg. Toppa med resterande tillbehör samt chiliolja.