Tonfiskcurry med roti

Tonfiskcurry med roti
Foto: TV4
Adam ThulinJimmy Guo
Adam ThulinJimmy Guo

Tonfiskcurry med roti

30 ingredienser

Hemligheten bakom en riktigt god curry handlar om timing. Att låta alla kryddor få steka ihop sig precis så pass mycket att smakerna blommar ut. Ta dig tid och stressa inte igenom currybasen, det kommer att löna sig i slutändan.

Ingredienser

portioner

Tonfiskcurry

  • 3 dl fiskfond, ej koncentrerad (gjord på tonfiskben)
  • 50 g torkad rökt tonfisk, skuren i tunna skivor (kan ersättas med katsuoboshi)
  • 5 msk olja
  • 0,25 tsk bockhornsklöver
  • 1 tsk svarta senapsfrön
  • 20 curryblad
  • 2 rödlökar, finhackade
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 3 kardemummakapslar, krossade
  • 2 tomater, hackade
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 limefrukt
  • 1 msk curry (gärna rostat maldiviskt currypulver)
  • 600 g tonfiskfilé

Tadka

  • 4 msk olja
  • 0,5 tsk svarta senapsfrön
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 rödlök, skivad
  • 20 curryblad
  • 3 msk riven kokos
  • 3 torkad chilifrukt
  • salt

Roti

  • 5 dl attamjöl (alt vetemjöl)
  • 1 msk ghee (alt smör eller olja)
  • 2,5 dl vatten, kokhett
  • 1 tsk salt
  • ghee, till pensling (eller smör)

Gör så här

  1. Tonfiskcurry och tadka
    Lägg den torkade tonfisken i fiskfonden och låt koka upp. Låt sjuda medan du förbereder curryn.
  2. Värm upp oljan i en annan tjockbottnad gryta, wok eller traktörpanna på medelvärme.
  3. Fräs bockhornsklöverfrö, senapsfrö och curryblad tills de börjar poppa och dofta gott. Var försiktig med att inte bränna kryddorna då det kan ge rätten en beskhet.
  4. Lägg i rödlök, vitlök, ingefära, kardemummakapslar och 1/2 tsk salt. Låt fräsa i minst 10 minuter tills löken är ordentligt mjuk och börjar bli gyllenbrun.
  5. Lägg i tomaterna och låt fräsa tills de smält ner helt och oljan separerat.
  6. Tillsätt gurkmeja, chilipulver och fräs i 1 minut till.
  7. Tillsätt kokosmjölken och den rökta fiskfonden. Smaka av med salt och puttra i 10 minuter för att låta smakerna gifta sig.
  8. Marinera under tiden tonfisken genom att skära den i ca 3x5 cm stora bitar. Salta och krydda med det rostade currypulvret.
  9. Värm upp oljan i en separat liten stekpanna på medelvärme, fräs senapsfrön och spiskummin tills de börjar knäppa. Tillsätt curryblad, kokos, rödlök och en nypa salt. Fräs tills löken blir gyllenbrun i kanterna och currybladen blivit krispiga. Avsluta med att fräsa chilin tills den börjar mörkna något.
  10. Lägg i tonfisken i curryn. Låt koka upp, stäng av värmen och låt gå på eftervärme tills den precis blivit genomkokt. Tillsätt saften från 1 lime.
  11. Servera tonfiskcurryn med tadkan ringlad över. Servera med kokt bastmatiris och/eller rotibröd.
  12. Roti
    Mät upp mjölet, saltet och fettet i en stor skål.
  13. Häll långsamt i det heta vattnet under omrörning. Beroende på mjölet kan vattenmängden variera något så häll inte i allt vatten om det inte behövs. Målet är att skapa en så lös deg som möjligt som inte är klistrig eller svårarbetad. Täck över och låt degen svalna någon minut.
  14. När degen är sval nog att kunna hanteras så knåda den jämn och slät. Degen ska kännas väldigt mjuk och smidig men inte klistrig.
  15. Värm en gjutjärnspanna på hög värme och låt den bli riktigt varm.
  16. Dela upp degen i 8 lika stora bollar. Kavla ut en degboll med mjölad kavel och bakbord till cirka 25 cm stora pannkakor och lägg i den torra varma pannan.
  17. Stek brödet cirka 30 sekunder på en sida tills den börjar bli lätt bubbligt. Vänd och stek 30 sekunder till, tills den andra sidan också blivit tillagad. Vänd igen och låt brödet puffa upp och få fläckar av gyllenbrun färg. Vänd igen så att andra sidan också får färg. En välgjord roti ska puffa upp som en ballong efter andra vändningen vilket gör brödet tunt och luftigt.
  18. Lägg det stekta brödet på en tallrik och pensla båda sidor med smält smör. Täck med en bakduk och fortsätt tills alla bröden är tillagade.