Tommys rabarbersmulpaj med vaniljsås

Tommys rabarbersmulpaj med vaniljsås
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Tommys rabarbersmulpaj med vaniljsås

167

9 steg att laga

14 ingredienser

45 m

Tommys goda rabarberpaj med smuldeg, mandel, flingsalt och hemgjord vaniljsås.

Ingredienser

portioner6 - 8 portioner
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • ca 1 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • 4-6 rabarberstänger, gärna färska
  • 0,5-1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse

vaniljsås

  • 5 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1,2 dl strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Ansa rabarberstjälkarna, skär i fina bitar och lägg i en ugnsfast form. Strö över majsstärkelse och socker.
  2. Blanda smör, socker, mjöl och flingsalt i en bunke. Tillsätt hackad mandel och knåda ihop tills du har en deg.
  3. Smula degen över rabarbern. Strö lite flingsalt på toppen.
  4. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
  5. Vaniljsås
    Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Skrapa ur kärnorna ur vaniljstången och låt dem koka med i kastrullen tillsammans med vaniljstången.
  6. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor.
  7. Vispa tills första bubblan dyker upp. Se upp så det inte bränner fast i botten.
  8. Ta ut vaniljstången och släng. Häll över i en skål och vispa lite till under nedkylning så att inte äggulan i vaniljsåsen stannar sig.
  9. Ta ut pajen ur ugnen, låt den svalna och servera med vaniljsåsen.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer