Svensk fisksoppa med fransk rouille
Svensk fisksoppa med fransk rouille
24 ingredienser
30 m
God fisksoppa med fänkål, dillfrö, vit fisk (kummel, kolja eller torsk) samt handskalade räkor. Servera med rouille, en fransk saffransaioli. Tänk på att alla ingredienser till rouillen ska vara i samma temperatur för att majonnäsen inte ska skära sig.
Se Tommy Myllymäki laga receptet


Ingredienser
Fisksoppa
- 2 små fänkål
- 150 g morot
- 200 g potatis
- 140 g sockerärtor
- 0,5 purjolök
- 2 klyftor vitlök
- 1 knippe dill
- 1 msk dillfrö
- 3 dl vitt vin
- ca 3 dl fiskfond, ej koncentrerad
- 3 dl grädde
- 400 g kummel, kolja eller torsk
- 100 g handskalade räkor
- salt
- svartpeppar
Roille
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl rapsolja (ej kallpressad)
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 g saffran
- 1 äggula
- 1 skiva vitt bröd
- ca 1 tsk citron, saft
- 1-2 krm cayennepeppar
- salt
Gör så här
Rouille
- Börja med den majonnäsliknande såsen rouille. Skär bort kanterna från brödet och doppa det i vatten så att det suger åt sig vätskan. Pressa ut vattnet och smula ner brödet i en bunke.
- Blanda med äggula, saffran, cayenne och riven vitlök.
- Tillsätt oljan droppvis under tiden som du vispar eller mixar kraftigt.
- Fortsätt vispa tills majonnäsen är krämig och tjock. Smaka av med citronsaft och salt och ställ åt sidan.
Fisksoppa
- Strimla pulrjolök och vitlök. Skär övriga grönsaker i munsbitstora bitar. Skär fisken i bitar som är
- ca 2 cm stora.
- Fräs lök och dillfrön i en kastrull med olja tills löken är mjuk.
- Tillsätt alla grönsaker utom sockerärtor och låt dem fräsa med en kort stund.
- Slå på vin och låt koka upp. Tillsätt fiskfond och grädde och låt koka upp. Sjud i 10-15 minuter eller tills alla grönsaker börjar bli mjuka.
- Smaka av med salt och svartpeppar och lägg i fisk, sockerärtorna och hackad dill.
- Ta kastrullen åt sidan och lägg i räkorna. Servera soppan med rouillen och ett gott bröd.