Västkustsallad med heta skaldjur

Västkustsallad
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Karin Andersson
Tommy Myllymäki 2016Karin Andersson

Västkustsallad med heta skaldjur

12 ingredienser

Magiskt god västkustsallad med persilja, vitlök och heta skaldjur.

Ingredienser

portioner
  • 8 havskräfta
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 kg skalade räkor
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • vitlök
  • 1 knippe färsk bladpersilja, finskuren
  • 1 citron, zest
  • 1 romansallad
  • 12 kvisttomater
  • 2 avokador
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

  1. Skala kräftor och räkor.
  2. Fräs 3 tomater i olivolja i en kastrull tillsammans med 3 vitlökar.
  3. Tillsätt skaldjurskalen och vatten så det täcker skalen.
  4. Sjud i 15-20 minuter. Sila bort skalen och koka ner buljongen tills en fjärdedel återstår.
  5. Koka musslorna i vitlök och vitt vin med lock tills de öppnat sig, ca 5 minuter. Häll spadet i räk/kräftbuljongen och plocka musslorna.
  6. Smaksätt buljongen med vinäger och ev lite salt.
  7. Blanda persilja, citronzest och riven vitlök. Skiva avokado och tomat. Lägg upp på ett stort fat och bryt romansalladen över.
  8. Fräs skaldjuren snabbt i smör, chili, paprika och tillsätt persiljeblandningen.
  9. Salta. Häll på dressingen på salladen. Toppa med skaldjuren och lite bladpersilja.