Tomattartar med senapsmajonnäs

NYHET
Tomattartar med senapsmajonnäs
Foto: Tv4

Tomattartar med senapsmajonnäs

23 ingredienser

1 h 30 min

Tomattartar med senapsmajonnäs och potatiskrisp blir en god förrätt att bjuda på i helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tomater

  • 6 tomater (stora)
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 msk rött vin (pinot noir eller chianti)
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk kinesisk soja
  • flingsalt
  • peppar
  • 1 silverlök
  • 1 citron

Senapsmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk skånsk senap (grov)
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • rapsolja (av god kvalitet)
  • salt

Potatiskrisp

  • 2-3 potatisar (stora)
  • rapsolja
  • salt

Servering

  • svartpeppar
  • 100 g ost, riven (Havartiost eller Gammelknas)
  • krasse

Gör så här

Tomater

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Halvera tomaterna och gröp ur innanmätet så att endast fruktköttet är kvar.
  3. Skär fruktköttet i små kuber och lägg i en skål.
  4. Blanda ihop olivolja, sesamolja, vin, balsamvinäger, rödvinsvinäger, kinesisk soja, salt och peppar.
  5. Häll vätskan över tomaterna och rör runt.
  6. Häll ut tomaterna på en plåt med bakplåtspapper och låt gå i ugnen i 1-1,5 timme tills de har torkat en aning.
  7. Skiva silverlöken tunt på mandolin, skölj med vatten och krama ur.
  8. Lägg löken i en skål och pressa ner saften från en halv citron.

Senapsmajonnäs

  1. Mixa samman äggulor, dijonsenap, grov senap och rödvinsvinäger i en matberedare.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar tills majonnäsen har den tjocklek du önskar. Ju mer olja desto tjockare majonnäs.
  3. Smaka av med mer senap eller vinäger samt salt.

Potatiskrisp

  1. Skala och riv potatisen i tunna strimlor - likt änglahår.
  2. Skölj strimlorna i kallt vatten och krama ur. Upprepa sköljningen två gånger och lägg sedan strimlorna på hushållspapper för att torka.
  3. Fritera potatisstrimlorna i en kastrull med olja och låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Avsluta med att salta.

Servering

  1. Montera rätten på höjden med tomat i botten, sedan silverlök, potatiskrisp, svartpeppar och rikliga mängder riven ost.
  2. Klicka ut senapsmajonnäs vid sida om tomaterna.
  3. Toppa med klippt krasse och servera.