Tomatsås med orecchiette - öronpasta

19 röster

Att göra pasta själv är så enkelt och roligt att man vill göra det om och om igen, Här är ett recept att utgå ifrån.

Visa mer

Du behöver

Pasta

  • 0,75 dl durumvetemjöl per person
  • 2-3 msk vatten

Tomatsås

  • 1,5-2 kg tomater
  • 1 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • färsk basilika, strimlad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Pasta
    Ta en handfull durumvetemjöl (ca 0,75 dl) per person och lägg på ett bord. Bredvid sig har man en kanna med ljummet vatten.
  2. Häll lite vatten över mjölet och börja knåda. Häll lite till. Allt som allt kanske det behövs 2-3 msk. Fortsätt att knåda tills pastadegen känns mjuk och elastisk. Fortsätt sedan lite till!
  3. Nu är det dags att börja forma sin pasta, kanske bara rulla fingertjocka längder, skära små bitar, trycka till med en trubbig kniv och liksom vända ut och in. Då blir det orechiette.
  4. Koka i saltat vatten ca 7 minuter. Först flyter pastan upp till ytan, sedan behövs några minuter till. Man måste smaka sig fram, pastan ska vara al dente, men inte smaka mjöl.
  5. Tomatsås
    Hemligheten med en god tomatsås är olivoljan och så att den är passerad. Då smakar det Italien!
  6. Skär tomaterna grovt i bitar. Lägg i en kastrull, värm upp och låt sjuda tills tomaterna börjar bli mosiga. Låt dem svalna lite, passera sedan i en vanlig trådsil eller i en passervagga.
  7. Häll olivoljan i en gryta, skär vitlök i mycket tunna skivor, eller hacka dem, låt mjukna i oljan utan att bli brun, häll i de passerade tomaterna, låt koka ihop, det tar ca 20 minuter.
  8. Smaka av med salt och peppar och blanda slutligen i basilika.
  9. Vid serveringen blandas såsen med nykokt pasta. Riven ost är gott till
5 februari 2019

Laddar fler recept...