Tomattarte med dukkha

NYHET
Tomatgalette med dukkha
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Tomattarte med dukkha

18 ingredienser

45 m + tid i kyl

Frasig deg med mjukt rostad tomat och kryddig nötblandning. En succé på sommarbordet. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 120 g smör, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1,5 dl vatten, iskallt

Dukkha

  • 1 msk sesamfrön
  • 2 msk rostade hasselnötter
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk korianderfrö
  • 0,5 tsk hel spiskummin
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 150 g tomat (gärna blandade stora och små)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • 1 msk ägg
  • 3 msk mandelspån
  • 3 kvistar basilika (gärna lila)

Gör så här

Deg

  1. Skär smöret i tärningar och arbeta ihop med mjöl och salt till en smulig deg. Behåll ärtstora bitar smör på vissa ställen så blir det färdiggräddade pajskalet frasigare.
  2. Blanda vinäger med vatten och tillsätt det i omgångar i smuldegen tills du har en torr deg.
  3. Krama ihop degen och platta ut.
  4. Plasta degen och lägg i kylen i minst 1 timme.

Dukkha

  1. Mortla ingredienserna till dukkhan till ett grovt strössel.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper (ca 30 cm i diameter).
  3. Skiva tomaterna samt vitlök och lägg ut på degen. Låt 3 cm av kanten på degen vara fri.
  4. Ringla över 1 msk olivolja och strö över flingsalt.
  5. Vik upp kanterna så att de bildar en pajkant runtom tomaterna. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  6. Baka mitt i ugnen i ca 30 minuter tills pajdegen är frasig.
  7. Ta ut och toppa med dukkha.
  8. Servera varm, ljummen eller kall.