Tomater med mynta och basilika

NYHET
Tomater med mynta och basilika ny
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Tomater med mynta och basilika

13 ingredienser

30 min

"En snabb och enkel tomatsallad där vi använder riven tomat som bas till en tomatvinaigrette. Komplettera med krutonger, eller mozzarella/burrata om man vill servera den som en matigare förrätt, eller servera den som ett tillbehör till något från grillen. Eller – så låter man bara säsongens bästa tomater få skina och spela helt för sig själv på tallriken. Glöm inte att duka med en sked också så man får med dressingen." /Viktor Westerlind

Se Viktor Westerlind laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Riven tomat

  • 4 plommontomater
  • 1-2 tsk vinäger (ljus, t.ex. champagnevinäger)
  • 1-2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • ev strösocker

Tomatsallad

  • 400 g tomat (blandade storlekar, färg och form)
  • 1 silverlök
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka mynta (grönmynta)
  • flingsalt
  • peppar
  • olivolja

Gör så här

Riven tomat

  1. Dela tomaterna på längden genom roten.
  2. Lägg den platta och skurna sidan av tomaterna mot rivjärnets grövsta sida och riv tills du bara har skalet kvar i handen (det ska inte med).
  3. Ställ gärna rivjärnet på en liten tallrik för att samla upp vätskan.
  4. Krydda den rivna tomaten med salt, peppar och en nypa socker om det behövs. Låt den rinna av i en finmaskig sil i några minuter.
  5. Vätskan som samlas (tomatvattnet) använder du som dressing. Smaka av vätskan med några droppar vinäger, salt samt peppar och blanda med olivoljan.

Tomatsallad

  1. Om du vill kan du skålla och skala några av tomaterna, annars skär du bara dem i grova bitar eller skivor.
  2. Skala och skiva silverlöken i tunna ringar. Spola sedan löken i lite kallt vatten så att du får bort lite av den ”råa” känslan.
  3. Blanda tomaterna med löken, rivna örter samt krydda med flingsalt, peppar och lite olivolja.
  4. Lägg upp salladen på stora fat.
  5. Toppa med lite av den rivna tomaten och ringla över dressingen.
  6. Riv slutligen över lite mer örter.