Tomatbuljong med kålrabbiknyten

NYHET
Tomatbuljong med kålrabbiknyten
Foto: TV4

Tomatbuljong med kålrabbiknyten

21 ingredienser

1 h + tid i kyl

Tomatbuljong med kålrabbiknyten fyllda med smaksatt färskost är både en vacker och väldigt god rätt som andas sommar.

Ingredienser

portioner

Tomatbuljong

  • 10 kvisttomater (svenska)
  • salt
  • sherryvinäger

Bakade tomater

  • 24 körsbärstomater (svenska)
  • is
  • chiliolja
  • flingsalt

Olja med libbsticka

  • 100 g rapsolja
  • 40 g libbsticka
  • 50 g spenat

Kålrabbiskivor

  • kålrabbi
  • 0,5 jalapeño
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk korianderfrö

Smaksatt färskost

  • 300 g färskost
  • 2 citroner, zest
  • 1-2 jalapeños, urkärnade
  • salt

Servering

  • ätbara blommor

Gör så här

Tomatbuljong

  1. Mixa tomaterna och låt massan rinna av över natten i en sil med ett lager hushållspapper.
  2. Dagen efter smaksätter du vätskan med salt och sherryvinäger innan serveringen.
  3. Tomatmassan som blev över kan du bland annat koka sylt på. Så släng den inte i onödan.

Bakade tomater

  1. Värm upp en fritös på 180 grader.
  2. Snitta ett litet kryss på toppen av tomaterna.
  3. Sänk ner tomaterna i fritösen tills skalet släpper från dem.
  4. Lägg sedan ner tomaterna i isvatten och låt dem svalna.
  5. Skala tomaterna och ringla över chiliolja och flingsalt innan servering.

Olja med libbsticka

  1. Värm oljan till 65 grader.
  2. Mixa oljan med libbsticka och spenat i 10 minuter.
  3. Sila av oljan genom en sil med papper i.
  4. Ställ oljan i kylen och låt den droppa av tills så mycket som möjligt av oljan har gått igenom. Låt den gärna droppa av över natten för att inte slösa en enda droppe.

Kålrabbiskivor

  1. Skiva kålrabbin i skivor på mandolin så att de precis går att vika ihop utan att de går sönder (ca 2-3 mm).
  2. Dela jalapeño på hälften och plocka ur kärnorna.
  3. Koka upp en lag på ättika, socker, vatten, korianderfrön och den delade jalapeñon.
  4. Häll lagen över kålrabbin, plocka ur jalapeñon och kyl därefter kålrabbin med vätskan.
  5. Torka skivorna på papper innan du klickar på färskostkrämen och nyper ihop ändarna.

Smaksatt färskost

  1. Mixa färskost, citronzest och jalapeño i en mixer.
  2. Smaka av med salt.

Servering

  1. Servera de olika komponenterna tillsammans på tallrikar och dekorera med ätbara blommor.