Blomkålssoppa med dillstekt svamp och krutonger

Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Blomkålssoppa med dillstekt svamp och krutonger

1

24 ingredienser

Ingredienser

portioner4

BLOMKÅLSOPPA

  • 1 gul lök, skalad
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 blomkål, i buketter
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk citron, färskpressad
  • salt
  • peppar

DILLSTEKT SVAMP

  • 600 g blandad svamp
  • 1 gul lök, skalad
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 2 msk smör
  • 1 dl dill, grovhackad
  • 0,5 schalottenlök, skalad
  • 30 g Västerbottensost
  • salt
  • peppar
  • krutonger
  • 4 skivor formfranska
  • 1 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. BLOMKÅLSOPPA
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs med olivolja och blomkål. Slå på resterande ingredeienser och låt koka tills blomkålen är mjuk. Mixa och sila. Smaka av med lite pressad citronsaftsalt och peppar.
  3. DILLSTEKT SVAMP
  4. Dela svampen, hacka gul lök och vitlök. Stek svampen krispig i smöret med löken.
  5. Blanda i hälften av dillen och smaka av med salt och peppar. Skär löken i tunna skivor och riv osten. Lägg upp svampen på ett fat och garnera med resterande dill, lök och ost.
  6. KRUTONGER
  7. Kantskär och dela formfranskan i tärningar. Lägg på en plåt och blanda med olja. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter tills dom är gyllenbruna.