Bakad rabarber med smulor

Bakad rabarber med smulor
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Bakad rabarber med smulor

11 ingredienser

Rabarber med smuldeg på havregryn samt sötad crème fraiche, en lyxig dessert med rena smaker.

90189 Moscato d'Asti Prunotto 2012, Italien, 99 kronor (5 Solar)
Rabarber är sött men främst syrligt, i rätten finns också friska toner från Creme Fraichen och citron. Det gäller att inte välja ett för sött dessertvin. Och då är mitt självklara val det lätt pärlande vinet ifrån Piemonte i norra Italien. Härlig frisk och ren doft med sötaktiga pärontoner. Pigelinig smak med delikata bubblor – sött men också friskt. /Jens Dolk

Ingredienser

portioner

Rabarber

  • 1,5 kg rabarber
  • 2-3 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Smuldeg på havregryn

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör, kallt, i tärningar

Smaksatt crème fraiche

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk florsocker
  • 0,25 citron, skalet

Garnering

  • färsk citronmeliss

Gör så här

Bakad rabarber

  1. Skala rabarbern fint. Skär ner i bitar och lägg över i en form. På med socker och urskrapad vaniljstång, baka på 150 grader i ca 10-15 minuter tills den är mjuk. Låt svalna.

Smuldeg på havregryn

  1. Blanda socker, havregryn och vetemjöl. Fördela i smöret försiktigt. Lägg över på en plåt och grädda i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter. Låt svalna och bryt i mindre bitar.

Smaksatt crème fraiche

  1. Vispa crème fraiche riktigt fluffing. Smaka av med florsocker och citronskal.