Tom kha med fisk

20 röster
25 m
4

Thailändsk gryta med sej, kokosmjölk och chili. Snabbt, hett och gott!

Tips! Använd gärna ”sopp-kött” av sej, från t ex stjärt eller bukslag. Hittar du inte det går filé också bra.

Visa mer
25 m
4

Du behöver

  • 500 g sej
  • 1 stor gul lök
  • 50 g ingefära
  • 2 stjälkar citrongräs
  • ca 1-2 thaichili
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk strösocker
  • 4 limeblad
  • 2 morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl kokosmjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3-4 salladslökar
  • 1 kruka thaibasilika
  • jasminris, till servering
  • limeklyftor, till servering

Gör så här

  1. Koka jasminris.
  2. Skär fisken i munsbitar, salta och lägg åt sidan.
  3. Strimla gul lök och vitlök. Kärna ur chilin och hacka den och ingefäran mycket fint. Dunka till citrongräset ordentligt med handtaget på en rejäl kniv och strimla sedan citrongräset fint (alternativt behåll det i stora bitar och plocka upp det ur grytan innan servering). Hacka moroten grovt.
  4. Fräs olja, vitlök, ingefära, limeblad, citrongräs, chili och morot i olja tills löken blivit mjuk. Slå på fisksås och strösocker och tillsätt kokosmjölk och buljong. Låt koka upp och småkoka utan lock i ca 10 minuter. Smaka sedan av med mer fisksås om det behövs.
  5. Lägg ner fisken och låt den bara sjuda i någon minut. Vänd sedan ner grovhackad thaibasilika, strimlad salladslök och servera med jasminris och lime som pressas över grytan.
29 augusti 2015
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept