Toffee cheesecake

2,5 h + 6 h
10 - 12 bitar
Toffee cheesecake
Foto: Frida Wismar

USA är mitt absoluta favoritresmål! Här finns den godaste hamburgaren, bästa shoppingen och de största bakverken. De är inte bara fika, utan en hel måltid. Förbered cheesecaken minst dagen innan servering om du hinner, då blir den som bäst. Servera gärna med färska bär eller hallonsorbet då den är väldigt mäktig! /Shireen

6 december 2016
2,5 h + 6 h
10 - 12 bitar

Du behöver

Botten

  • 200 g digestivekex (13–14 st)
  • 0,5 dl farinsocker
  • 150 g smör

Fyllning

  • 1 vaniljstång
  • 600 g färskost (cream cheese)
  • 2 dl strösocker
  • 3 stora ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 liten lime, skalet

Toffee

  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör

Karamelldekorationer

  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekex och farinsocker till en smulig massa i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och rör ihop med kexsmulorna i en bunke.
  2. Fodra en springform, 23–24 cm i diameter, med blandningen och tryck upp den ca 3 cm runt kanten. Lägg aluminiumfolie under formen så att det inte droppar smör i ugnen och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
  3. Fyllning
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en bunke. Tillsätt färskost och socker och vispa pösigt med elvisp på medelhög hastighet.
  4. Vispa ner ett ägg i taget och fortsätt vispa till en slät smet. Vispa sedan ner grädden och rivet limeskal.
  5. Häll blandningen över digestivebottnen och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Täck ovansidan med aluminiumfolie om ytan börjar få för mycket färg.
  6. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå på eftervärme i 20 minuter med ugnsluckan lite på glänt. Ställ cheesecaken i kylskåp i minst 6 timmar, helst över natten.
  7. Toffee
    Smält sockret i en kastrulls tills det blir gyllenbrunt. Blanda ner grädden lite i taget (OBS! Det kommer att fräsa till och eventuellt stänka om grädden är för kall). Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret lite i taget. Låt svalna och häll sedan över cheesecaken.
  8. Karamelldekorationer
    Värm socker, vatten och citronsaft i en kastrull på medelvärme tills allt socker har smält. Låt koka tills karamellen får en fin gyllenbrun färg, vid cirka 150 grader. Ta av kastrullen från värmen och ställ i kallt vattenbad för att kyla ner den snabbt.
  9. Skeda upp karamellen i olika mönster på ett bakplåtspapper (om du vill kan du rita olika mönster på baksidan som du sedan fyller i med karamellen). Låt stelna helt och garnera sedan cheesecaken.
Kommentera receptet

Fler goda recept