Toast Pelle Janzon med oxfilé

Erik Videgård KK 2024

Toast Pelle Janzon med oxfilé

12 ingredienser

30 min

”Det här var operasångaren Pelle Janzons favorit. Pelle var basbaryton och levde år 1844 – 1889.” /Erik Videgård  

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 40 g rödlök
  • 15 g gräslök
  • 15 g färsk pepparrot, riven
  • 2 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör
  • 100 g oxfilé, mittbit
  • 1 msk olivolja
  • 50 g löjrom (eller forellrom)
  • 2 äggulor
  • nymalen svartpeppar
  • flingsalt
  • 2 klyftor citron

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Finhacka rödlök samt gräslök och blanda med pepparroten.
  2. Stansa ut rundlar av formbröd och stek gyllene i smör.
  3. Skär oxfilén i tunna skivor.
  4. Banka eller pressa ut köttet mellan två bakplåtspapper eller plastfolie.
  5. Lägg brödet på en tallrik och toppa med oxfilén. Pensla köttet med olivolja.
  6. Lägg lökblandningen i en ring ovanpå köttet med samma diameter som brödet.
  7. Toppa med rom och gör en fördjupning i mitten.
  8. Lägg äggulan i fördjupningen.
  9. Avsluta med nymalen svartpeppar och flingsalt.
  10. Servera med en citronklyfta.