Tiramisutart

NYHET
Tiramisutart
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Tiramisutart

15 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här festliga desserten inspirerad av klassisk tiramisu passar perfekt till både jul och nyår!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
6 - 8 portioner

Botten

  • 200 g savoiardikex (ladyfingers)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 100 g smör, smält
  • 1-2 msk kaffe, kallt och mycket starkt

Chokladganache

  • 200 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 dl starkt kaffe
  • ev flingsalt [1 nypa]
  • ev 2 msk kaffelikör, kan uteslutas [ca 30 ml]

Mascarponetopping

  • 250 g mascarpone
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)

Servering

  • kakao

Gör så här

Håll skärmen tänd

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Mixa savoiardikex och majsstärkelse till fina smulor.
  3. Mixa ner smält smör och kaffe tills konsistensen liknar våt sand.
  4. Tryck ut massan i botten och upp på kanterna i en pajform med löstagbar kant som är ca 23 cm i diameter (eller använd flera portionsformar med en diameter på 10-12 cm).
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Ta sedan ut och låt svalna.

Chokladganache

  1. Hacka chokladen grovt.
  2. Koka upp grädde, florsocker, starkt kaffe och flingsalt i en kastrull. Dra sedan bort kastrullen från plattan.
  3. Tillsätt chokladen och rör om tills all choklad har smält. Smaksätt eventuellt med kaffelikör.
  4. Häll ganachen i pajskalet.
  5. Ställ i kylen och låt sätta sig helt, ca 2 timmar.

Mascarponetopping

  1. Vispa mascarpone, grädde, florsocker och vanilj till mjuka toppar.

Servering

  1. Ta ut tarten minst 30 minuter innan servering om du önskar en krämig ganache.
  2. Bred eller spritsa mascarponetopping över ganachen.
  3. Sikta över ett generöst lager kakao.

Tips!
Brygg kaffet extra starkt (gärna dubbel dos kaffe).
Uteslut likören för alkoholfri variant, receptet fungerar utmärkt ändå.
Desserten håller 3 dagar i kyl och kan frysas utan mascarponetopping.