• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Tiramisu-cheesecake

Philadelphia 18 Tiramisu Cheesecake
Foto: Philadelphia

Tiramisu-cheesecake

11 steg att laga

13 ingredienser

45 m + tid i kyl

Tiramisu eller cheesecake till efterrätt? Varför välja? Det här blir en fantastisk kombo!

Tips! Philadelphiaosten och smöret vara rumstempererade. Det gör att ingredienserna blandas lättare, vilket ger en jämnare cheesecake. Går även bra med Philadelphias laktosfria.

Philadelphia orginal vit

Philadelphia Original - en älskade klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 50 g osaltat smör
  • 125 g savoiardikex (lady fingers)
  • 5 msk kaffe, starkt
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g mörk choklad 70 %
  • 55 g florsocker
  • 440 g Philadelphia Original, rumstempererad
  • 5 msk kaffe, starkt
  • 3 msk florsocker
  • 1 äggvita
  • kakao, till garnering
  • mjölkchoklad, smält

Gör så här

  1. Botten
    Klipp ut 6 cirklar om 7 cm från ett bakpapper och lägg dem i botten på 6 små springformar (eller använd en liten springform).
  2. Smält smöret. Finmal kexen i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Blanda de krossade kexen med det smälta smöret och 5 msk starkt kaffe. Rör ihop ingredienserna.
  3. Fördela 1/6 av blandningen i botten av varje form. Sätt formarna i kylskåpet i 30 minuter.
  4. Fyllning
    Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter. Värm 5 msk vispgrädde i 10–15 sekunder i en mikrovågsugn eller i en liten kastrull, tryck ut vattnet ur gelatinplattorna och smält dem i vispgrädden. Rör tills blandningen har svalnat.
  5. Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om med jämna mellanrum i cirka 10 minuter. Låt den svalna.
  6. Rör ihop 55 g florsocker och Philadelphiaosten i en skål tills att blandningen blir mjuk. Rör i 5 msk starkt kaffe.
  7. Vispa grädden och tillsätt 3 msk florsocker, en i taget. Sätt in grädden i kylskåpet. Vänd ner gelatinblandningen i ostkrämen. Använd visp för att få en jämn konsistens.
  8. Vispa äggvitan hård i en egen skål. Blanda försiktigt ner den hårdvispade grädden i ostkräm-gelatinblandningen. Tillsätt sedan äggvitan försiktigt.
  9. Fördela 2/3 av blandningen i en egen skål och tillsätt den smälta chokladen. Fördela chokladblandningen över kexbottnen i formarna. Se till att ytan är jämn.
  10. Häll sedan över den resterande smeten. Se till att ytan är jämn. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet i 2–3 timmar.
  11. Stöt ut kakorna ur formarna genom att försiktigt pressa uppåt från botten före servering. Garnera med kakao och smält mjölkchoklad eller annan chokladdekoration.