Ängamat
Ängamat
23 ingredienser
2 h
Ängamat på hemgjord kycklingbuljong.
Ingredienser
Kycklingbuljong
- 1 hel kyckling
- 2 kvistar färsk timjan
- 1 kvist färsk rosmarin
- 3-5 dillstjälkar
- 1 lagerblad
- 2 tsk dillfrö
- ca 3 l vatten, så det täcker kycklingen
- 2-3 tsk salt
- 5-6 vitpepparkorn
- bindgarn
Soppan
- 7 dl kycklingbuljong
- 1,5 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 blomkål
- 1 knippe morot
- 1 sommarpurjolök
- 1 persiljerot
- 10 nypotatisar, små
- 1 dl färska ärter, spritade (eller frysta)
Till servering
- 100 g sockerärtor
- färsk dill
- purjolök, liten bit
Gör så här
Buljong
- Gör först din goda buljong gärna dagen innan, du kan fuska med buljongtärning med det blir inte lika gott. Skölj av kycklingen, bind upp den tillsammans med de färska kryddorna.
- Lägg ner den i en kastrull.
- Häll på kallt vatten så att det täcker, tillsätt dillfrö, pepparkorn och salt.
- Häll på kallt vatten så att det täcker, tillsätt dillfrö, pepparkorn och salt. Låt koka upp, sjud sedan på svag värme ca 1,5-2 timmar. (Gör du detta dagen innan så lyft upp kycklingen, kyl den och buljongen.)
Soppa
- Lyft upp kycklingen och sila buljongen. Koka upp buljongen, smaka av med salt och peppar.
- Tvätta alla grönsakerna noga.
- Dela blomkålen i stora buketter, skär morötterna och persiljeroten i skivor .
- Skär purjolöken tunt på sniskan.
- Lägg ner potatisen, morötterna och persiljeroten i den kokande buljongen, låt koka i 2-3 minuter, tag sedan i blomkålen och purjolöken. (Eller gör som Lill-Babs, i med allt på en gång!)
- Koka 1 minut. Ta upp grönsakerna med en hålslev och ställ åt sidan.
- Gör en toppredning: rör ut mjölet i 1 dl av mjölken, vispa ner redningen i buljongen.
- Häll i resterande mjölken, låt småkoka i ca 3-5 min.
- Tillsätt grädden och smaksätt sedan soppan med salt och peppar.
Till servering
- Tillsätt grönsakerna, låt dem bli varma, lägg upp i djupa tallrikar skopa soppan över.
- Om du vill så kan du toppa med finstrimlad sockerärta, purjo och plockad dill.
- Servera med en god korv- eller ostmacka till.