Tinas falafel på okokta kikärtor

141 röster
30 min
4
Falafel med gurksallad
Foto: TV4

Tina Nordströms goda falafel på okokta, blötlagda kikärtor. Servera med en sval gurksallad.

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

Falafel

  • 3 dl kikärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök, liten
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl färsk pepparrot, riven
  • matolja, att fritera/steka i

Gurksallad

  • 4 små libanesiska slanggurkor
  • 2 dl saltrostade mandlar
  • 1 knippe färska örter, hackade
  • 2-3 msk olivolja
  • svartpeppar, nymalen
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna över natten med vatten så det täcker ordentligt. Du ska alltså INTE koka kikärtorna!!!!!
  2. Skölj sedan av dem i kallt vatten och mixa med allt utom kryddorna.
  3. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska bli lite krossade men inte helt släta.. Smaksätt med kryddorna och riven pepparrot samt hackade örter.
  4. Forma smeten till bollar. Värm matoljan i en kastrull eller fritös.
  5. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek små biffar i olja i stekpanna.
  6. Gurksallad
    Skiva gurkan på längden.
  7. Arrangera salladen och bygg övriga ingredienser i lager ovanpå, smaksätt med olivolja och svartpeppar... Servera med falafel!
5 juni 2014

Laddar fler recept...