Biff Wellington med svampfyllning
Biff Wellington med svampfyllning
28 ingredienser
1,5 h
Biff Wellington med svampfyllning, madeirasås och brysselkål. En 80-talsklassiker som piggar upp! Recept från kokboken Tina -hur du enkelt lagar min godaste mat.
Ingredienser
Svampfyllning
- 300 g skogschampinjoner
- 3 schalottenlökar, finhackade
- smör, till stekning
- 2 dl vispgrädde
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
Madeirasås
- 4 dl madeiravin
- 0,5 dl balsamvinäger
- 2 tsk japansk soja
- 2 tsk farinsocker
- 2 schalottenlökar, tunt skivade
- 1 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
- 1 msk olivolja, att "spräcka" såsen med
Biff Wellington
- 1 kg oxfilé (mittbit)
- 2-3 krm salt
- 2 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
- 6 skivor prosciutto (el parmaskinka)
- 1-2 msk dijonsenap
- 2 ark smördeg
- vetemjöl
- äggula, till pensling
Svamp och brysselkål
- 300 g blandad svamp
- smör, till stekning
- olja, till stekning
- 200 g brysselkål, plockade blad
- 1 knippe färsk persilja, grovhackad
- 1-2 krm salt
- 1-2 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
Gör så här
Svampfyllning
- Mixa champinjonerna till svampfyllningen tillsammans med löken i en matberedare.
- Bryn sedan svampröran i smör och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden.
- Låt koka ytterligare tills massan är krämig.
- Smaksätt med salt och peppar och låt svalna.
Madeirasås
- Koka ner allt utom olivoljan till hälften, tills det blir simmigt.
- Smaksätt med vit- eller svartpeppar.
- Montera olivoljan vid servering. Låt då olivoljan först landa mjukt i en sked så att såsen pärlar sig vackert. Det gör att såsen blir mer som en rörd varm vinägrett.
Biff Wellington
- Salta och peppra oxfilén och bryn den hastigt i smör och olja i en stekpanna. Låt svalna.
- Lägg ut ett plastfolieark på en skärbräda. Lägg skinkan omlott på plastfilmen.
- Bred på svampfyllningen och placera oxfilén i mitten. Bred senap på köttet och rulla in allt i plastfolien så att det håller ihop. #Hit kan du förbereda.
- Sätt ugnen på 230 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm.
- Lägg smördegsarken omlott och kavla ut dem i rikligt med mjöl så att de inte fastnar.
- Rulla ut köttet ur plastfolien och lägg det mitt på smördegen. Rulla in köttet i smördegen och nyp ihop kanterna. Limma med lite äggula.
- Skär ett par små diagonala snitt på toppen av degen för att ångan ska kunna pysa ut och köttet inte ska bli kokt.
- Lägg smördegsrullen på den heta plåten med skarven ner och stick in en digital stektermometer i köttet.
- Ställ plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 160 grader. Köttet är färdigt efter 25–35 minuter eller när det har en innertemperatur på 54 grader.
Svamp- och kålbladstillbehör
- Bryn blandsvampen i smör i ett par minuter, blanda ner brysselkålsbladen och låt dem steka med. Tillsätt persilja och salta och peppra.