Ugnsbakad butternutpumpa med ricotta och salvia

Ugnsbakad butternutpumpa med ricotta och salvia
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Ugnsbakad butternutpumpa med ricotta och salvia

9 ingredienser

Ugnsbakad pumpa fylld med ricotta, ädelost och salvia. Ställ fram formen och låt gästerna själva få gröpa ur sina smakportioner direkt från skalet. En social rätt helt enkelt! Recept från kokboken Tina - hur du enkelt lagar min godaste mat.

"En perfekt skrivbordsrätt, jag åt den faktiskt när jag satt och skrev recept till den här boken. Där ligger pumporna och stirrar på dig från grönsaksdisken, men hur ska de tillagas undrar du? Ja, enklare än så här kan det knappast bli. Prova – och du och pumpan kommer att bli vänner för livet."

Ingredienser

portioner
  • 1 butternutpumpa
  • 100 g Kvibille blåmögelost
  • 4 msk ricotta
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk lönnsirap (eller ljus sirap)
  • 2 kvistar färsk salvia
  • salt
  • vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Dela pumpan på längden och gröp ur kärnhuset. Lägg pumpan i en ugnsfast form.
  3. Blanda blåmögelost och ricotta och fördela osten i urgröpningen efter kärnorna. Pressa över citronsaft och ringla över olivolja och sirap. Toppa med plockade salviakvistar, salt och peppar.
  4. Baka pumpan i ugnen i 35–40 minuter tills osten har fått fin färg. Servera som tillbehör till exempelvis stekt kycklingbröst eller på en buffé