Tarte Tatin med tomat

Tarte Tatin med tomat
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Tarte Tatin med tomat

13 ingredienser

1 h

Frasig och god tomat- och lökpaj med hemgjord "blixtsmördeg", lite snabbare än vanlig smördeg, lite enklare. Pajen bakas upp och ner i en ugnsfast stekpanna.

Smördegen i receptet räcker till två pajer, eftersom smördeg är svårt att göra i små mängder.

Se Tina Nordström laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Blixtsmördeg (kallas även amerikansk smördeg)

  • 500 g vetemjöl
  • 500 g smör, kallt
  • 1 äggula
  • 1 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 citron, rivet skal av

Fyllning

  • 6-8 köttiga plommontomater (t ex Oscar)
  • 4 schalottenlökar, skivade
  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2-3 klyftor vitlök
  • smör
  • olja

Gör så här

Håll skärmen tänd

Smördeg

  1. Blanda vetemjöl, salt och smör så det går ihop. Tillsätt vatten, äggula och citron. Arbeta ihop degen igen.
  2. Vira in degen i plastfilm och låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Kavla ut degen och vik den i 2 stycken 3-slag, upprepa denna process i 2-3 gånger och låt degen vila i kylen mellan kavlingarna. Nu är den färdig att användas.

Fyllning

  1. Fräs lök och vitlök i lite smör och olivolja, när de börjar bli mjuka tillsätt socker och vinäger.
  2. Dela tomaterna, lägg dem i pannan, reducera vätskan som blir. Lägg upp tomat- och lökfräset i en ugnsfast form.
  3. Kavla ut degen, ca 5 mm tjock. Lägg degen ovanpå tomaterna. Skär runt degen och vik upp kanterna så att vätska kan pysa ut, skåra degen på några ställen.
  4. Baka på 225 grader i ca 30 min, den ska resa sig lite. Vänd upp på ett fat.