Cashewnötfyllda spenatsticks med aubergine

Cashewnötfyllda spenatsticks med aubergine
Foto: Tv4

Cashewnötfyllda spenatsticks med aubergine

0

6 steg att laga

38 ingredienser

Cashewnötfyllda spenatsticks och auberginevirvel med mandelcrasch kompas av avokado- och vitlökssväng samt ett soligt tomat- och ingefärssolo. Veganskt och glutenfritt.

Vid sidan av kan det också vara gott med ett papadam-bröd att doppa i
rörorna. Köp bröden färdiga och stek några sekunder i olja.
 
Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Spenatsticks

  • 400 g färsk spenat
  • 8-10 rispapper, beroende på hur många sticks man önskar äta
  • 2-3 salladslökar
  • 3 dl cashewnötter
  • 1 hel vitlök
  • 1-2 tsk green curry (efter smak)
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 1 chilifrukt, finhackad
  • 4 cm ingefära
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1-2 msk japansk soja
  • 3 dl majsströbröd
  • 0,5 krm rörsocker
  • 2 limefrukter, pressad saft

Tinas aubergine-virvel

  • 4 aubergines
  • 3 dl sötmandel
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 purjolök
  • 3-5 msk sweet chilisås (efter smak)
  • 1 hel vitlök
  • 1-2 msk japansk soja
  • 0,5 tsk sesamolja (efter smak)
  • rörsocker (efter smak)
  • 2 granatäpplen, kärnorna
  • 1 dl sesamfrön

Tinas tomatröra

  • ca 20 körsbärstomater
  • 10 soltorkade tomater i marinad
  • 1 rödlök
  • 3 cm ingefära
  • sambal oelek
  • salt
  • svartpeppar
  • rörsocker (efter smak)
  • 1 limefrukt, pressad saft

Tinas avokadoröra

  • 5 avokador
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Spenatsticks
    Hacka spenat, löken, vitlöken och nötterna och låt fräsa i panna. Blanda i alla kryddor, låt fräsa samman. Låt sedan svalna. Blötlägg rispapper, lägg på spenatröran och rulla ihop. Rulla dem sedan ett varv i majsströbrödet och stek eller fritera tills de får en vacker gyllenbrun färg. Låt rinna av och servera på några blad av ex. pak choi eller endivesallad.
  2. Skär auberginerna i tunna skivor. Grilla eller stek dem så de får fin yta. Lägg undan och låt dem ev. rinna av. Hacka mandel, lök, vitlök, pumpafrön och fräs i panna. Blanda i alla kryddor, låt fräsa samman och smaka av.
  3. Bred ut aubergineskivorna och lägg försiktigt ut lök/nöt-hacket. Rulla ihop skivorna till en virvel. Rulla runt i sesamfrö. Fäst med en tandpetare.
  4. Lägg samtliga virvlar i en panna och värm 10-15 minuter i ugn på 225 grader, tills de fått fin färg. Ta ut dem, dekorera med granatäppelbitar.
  5. Tomatröra
    Mixa tomaterna i en mixer. Hacka lök och ingefära och låt mixa med. Blanda och mixa samtliga ingredienser 1- 2 min.
  6. Tinas avokadoröra
    Mixa allt samman i 3 minuter till en slät kräm. Doppa spenatsticksen och aubergine-virvlarna i tomatröran och avokadoröran. Hacka gärna lite färsk koriander vid sidan om!

     

TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer