Timjanstekt biff med helbakade morötter, morotssallad och kryddsmör

60 m
4
Spela video Timjanstekt biff med helbakade morötter, morotssallad och kryddsmör
Foto: TV4

Lyxig fredagsmiddag med timjan- och vitlöksstekt biff i hel bit, helbakade morötter, en färgglad och syrlig morotssallad och kryddsmör.

14 januari 2017
60 m
4

Du behöver

Biff

  • 600 g härlig biff i hel bit
  • salt och peppar
  • smör och olja, till stekning
  • timjan
  • 4 klyftor vitlök

Helbakade morötter

  • 8 stora morötter
  • salt och peppar
  • olivolja

Morotsallad

  • 400 g morötter i blandade färger (lila, gul och orange)
  • 1 citron, skalet
  • salt
  • olivolja

Kryddsmör

  • 500 g smör, tempererat
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 citron, skal och saft
  • salt

Gör så här

  1. Dela biffen i 2 feta bitar. Salta och peppra. Stek bitarna i olja och smör på varje sida. Tillsätt vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader tills köttet når en innertemperatur på ca 52 grader enligt Tom (rekommenderad innertemperatur 55-70 grader).
  2. Låt vila några minuter innan servering. Dela biffen i mindre bitar.
  3. Gnid in morötterna med salt, peppar och olivolja. Baka i ugnen på 250 grader tills dom fått färg ca 30 minuter. Dela upp i mindre bitar innan servering.
  4. Skiva morötterna till salladen tunt på mandolin, gärna i olika former. Dressa innan servering med citronskal, salt och olivolja
  5. Lägg alla ingredienser till kryddsmöret i en matberedare och mixa slätt. Smaka av med salt. Det smör som inte går åt fryser man in och tar fram och river nästa gång!
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Skärbrädor från kända varumärken

Skärbrädor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept