Smörstekt abborre med gräddiga kantareller

Smörstekt abborre
Foto: tv4
Malin Söderström
Malin Söderström

Smörstekt abborre med gräddiga kantareller

18 ingredienser

30 min

Malin Söderström bjuder på smörstekt abborre med gräddstuvade kantareller och krispiga grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 500 g abborrfilé, byxad
  • vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • smör
  • matolja
  • citron, skalet, rivet
  • vitlök
  • färsk timjan

Gräddiga kantareller

  • ca 1 kg kantareller, putsade och klara
  • 1 gul lök
  • smör
  • salt
  • peppar
  • grädde
  • rosmarin

Servering

  • kokt potatis (småpotatis)
  • grönsaker, tunt hyvlade

Gör så här

Abborre

  1. Skölj den skinndragna abborren och gnid in den med lite citronskal.
  2. Salta, peppra och vänd i mjöl. Stek sakta i generöst med smör och lite olja, låt gärna en kvist timjan och vitlöksklyfta gå med i fettet.
  3. Ös under stekningen.

Kantareller

  1. Finhacka löken.
  2. Torrstek kantarellerna så att vätskan dunstar.
  3. Mjukstek löken i smör och lägg i kantarellerna, låt steka samman och få fin färg.
  4. Krydda med salt, peppar och slå på grädde och låt puttra ihop.

Servering

  1. Servera den nystekta abborren med gräddiga kantareller och gärna nykokt småpotatis. Tunt hyvlade grönsaker är gott till.