Smörstekt abborre med gräddiga kantareller

Smörstekt abborre
Foto: tv4
Malin Söderström
Malin Söderström

Smörstekt abborre med gräddiga kantareller

89

18 ingredienser

30 min

Malin Söderström bjuder på smörstekt abborre med gräddstuvade kantareller och krispiga grönsaker.

Ingredienser

portioner4
  • 500 g abborrfilé, byxad
  • vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • smör
  • matolja
  • citron, skalet, rivet
  • vitlök
  • färsk timjan

Gräddiga kantareller

  • ca 1 kg kantareller, putsade och klara
  • 1 gul lök
  • smör
  • salt
  • peppar
  • grädde
  • rosmarin

Servering

  • kokt potatis (småpotatis)
  • grönsaker, tunt hyvlade

Gör så här

  1. Abborre
    Skölj den skinndragna abborren och gnid in den med lite citronskal.
  2. Salta, peppra och vänd i mjöl. Stek sakta i generöst med smör och lite olja, låt gärna en kvist timjan och vitlöksklyfta gå med i fettet.
  3. Ös under stekningen.
  4. Kantareller
    Finhacka löken.
  5. Torrstek kantarellerna så att vätskan dunstar.
  6. Mjukstek löken i smör och lägg i kantarellerna, låt steka samman och få fin färg.
    Krydda med salt, peppar och slå på grädde och låt puttra ihop.
  7. Servering
    Servera den nystekta abborren med gräddiga kantareller och gärna nykokt småpotatis. Tunt hyvlade grönsaker är gott till.