Halstrad gös med kantareller och champagnesmörsås
Halstrad gös med kantareller och champagnesmörsås
14 ingredienser
1 h
Halstrad gös serveras med smörstekta kantareller, bakad potatis med spenat och vitlök samt en champagnesås.
Ingredienser
- 1 gös, fjällad och urtagen (à 2,5 kg)
- 6 bakpotatisar
- 3 dl grädde
- 200 g färsk spenat
- 300 g kantareller
- 3 schalottenlökar
- 3 klyftor vitlök
- 2 dl champagnevinäger
- 37,5 cl champagne (torr)
- 400 g osaltat smör
- 1 knippe backtimjan
- 2 lagerblad
- 1 knippe gräslök
- 3 dl hönsbuljong
Gör så här
Bakad potatis
- Baka potatisarna helt klara i ugn på 175 grader. Detta tar ca 1 timma. Skrapa ur potatisen med en sked och mosa den grovt med en gaffel. Blanda i ihopkokt grädde, hackad stekt lök, vitlök och spenat. Smaka av med salt.
Halstrad gös
- Fjälla och filéa gösen och dela upp den i bitar. Skär små snitt i skinnet. Stek dem på skinnsidan så att skinnet blir knaprigt i ytterkanterna. Vänd dem snabbt till sidan utan skinn.
Champagnesmörsås
- Koka ihop vinäger, buljong, timjan och lagerblad till hälften. Sila av och koka upp igen. Vispa i tärningar av smöret tills du får en lagom tjocklek på smörsåsen. Spetsa såsen strax innan servering med en skvätt kall champagne och en näve finskuren gräslök
Kantareller
- Stek kantareller och lök i smör vänd i spenatblad på slutet. Salta.
Servering
- Arrangera fisken ovanpå ragun av svamp, lök och spenat. Skeda upp blandningen med den bakade potatisen. Häll såsen runt om och servera omgående.