Halstrad gös med kantareller och champagnesmörsås

halstrad gös
Foto: tv4
Håkan Thörnström
Håkan Thörnström

Halstrad gös med kantareller och champagnesmörsås

14 ingredienser

1 h

Halstrad gös serveras med smörstekta kantareller, bakad potatis med spenat och vitlök samt en champagnesås.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 gös, fjällad och urtagen (à 2,5 kg)
  • 6 bakpotatisar
  • 3 dl grädde
  • 200 g färsk spenat
  • 300 g kantareller
  • 3 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl champagnevinäger
  • 37,5 cl champagne (torr)
  • 400 g osaltat smör
  • 1 knippe backtimjan
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe gräslök
  • 3 dl hönsbuljong

Gör så här

Bakad potatis

  1. Baka potatisarna helt klara i ugn på 175 grader. Detta tar ca 1 timma. Skrapa ur potatisen med en sked och mosa den grovt med en gaffel. Blanda i ihopkokt grädde, hackad stekt lök, vitlök och spenat. Smaka av med salt.

Halstrad gös

  1. Fjälla och filéa gösen och dela upp den i bitar. Skär små snitt i skinnet. Stek dem på skinnsidan så att skinnet blir knaprigt i ytterkanterna. Vänd dem snabbt till sidan utan skinn.

Champagnesmörsås

  1. Koka ihop vinäger, buljong, timjan och lagerblad till hälften. Sila av och koka upp igen. Vispa i tärningar av smöret tills du får en lagom tjocklek på smörsåsen. Spetsa såsen strax innan servering med en skvätt kall champagne och en näve finskuren gräslök

Kantareller

  1. Stek kantareller och lök i smör vänd i spenatblad på slutet. Salta.

Servering

  1. Arrangera fisken ovanpå ragun av svamp, lök och spenat. Skeda upp blandningen med den bakade potatisen. Häll såsen runt om och servera omgående.