Tillbehör till sushi

Tillbehör till sushi
Foto: Tv4
Filip Poon
Filip Poon

Tillbehör till sushi

2

30 ingredienser

1 h

Söt omelettrulle, sushi su, sojakokt svamp, picklade morötter och smakrik majonnäs passar perfekt till din hemgjorda sushi.

Ingredienser

portioner4 - 6

Tamagoyaki (söt omelettrulle)

  • 5 ägg
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk mirin
  • 1 msk soja
  • ca 0,5 krm salt
  • rapsolja, till stekning

Sushi su

  • 3 dl risvinäger
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2-3 blad kombu (små)

Sojakokt svamp och böngroddar

  • 7 champinjoner, skivade
  • 1,5 dl soja (Kikkoman)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 1 dl böngroddar

Chilipicklade morötter

  • 2 morötter, svarvade eller grovrivna
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk chiliflakes

Chilimajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk kimchi base (1 msk sirashasås eller 1 tsk sambal oelek)
  • 0,5 tsk sesamolja

Sojamajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk soja

Citronmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 citron, zesten
  • ca 1 msk citronsaft, färskpressad

Wasabimajo

  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk wasabipasta

Gör så här

  1. Tamagoyaki (söt omelettrulle)
    Hetta upp en stekpanna med lite olja i på medelvärme.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en smet och häll i ett tunt lager i pannan. När smeten börjar stelna rullar du ihop den, tryck gärna till den lite grann.
  3. Tillsätt mer olja och häll i mer smet. Lyft upp den första äggrullen så att den nya smeten kommer in under. När den nya smeten börjat stelna rullar du ihop som tidigare så att ett nytt lager bildas runt den första rullen. Upprepa processen tills all smet är slut. Vänd upp på en tallrik, låt den svalna och skär sedan upp i lagom stora bitar.
  4. Sushi su
    Blanda allt i en kastrull och koka ihop tills sockret lösts upp. Häll upp i en skål med lock, den håller i flera månader och räcker till cirka 2 liter okokt ris. Använd 1 dl av den färdiga vätskan till 5,5 dl okokt sushiris.
  5. Sojakokt svamp och böngroddar
    Koka upp allt utom böngroddarna i en kastrull och låt småputtra i cirka 15 minuter på låg värme. Stäng av värmen och tillsätt böngroddarna.
  6. Såsen som blir över efter att du använt svampen går antingen att använda på nytt till mer svamp eller så fungerar den utmärkt som sojasås till andra risrätter eller liknande.
  7. Chilipicklade morötter
    Lägg morötter i en burk. Koka upp lagen i en kastrull och häll den över morötterna. Sätt på lock och låt svalna. Går att förvara i kylskåp i cirka 2 veckor.
  8. Majonnäs
    Välj vilken majonnäs du vill ha och blanda ihop ingredienserna i en skål bara! Busenkelt vet du!