• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Blondies lammgryte

Blondies lammgryte
Foto: TV4

Blondies lammgryte

4 steg att laga

18 ingredienser

Lammgryta är en perfekt introduktion till det indiska köket. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg lammkött (i tre cm kuber)
  • 8 klyfta vitlök, skalade
  • 50 g sötmandel, skållade och skalade
  • 2 cm ingefära, skalad och hackad
  • 1 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 10 kardemummakapslar
  • 6 hela nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk röd chilifrukt
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1,5 tsk salt (efter smak)
  • 2 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm garam masala
  • ris

Gör så här

  1. Mixa vitlök, mandel och ingefära tillsammans med vatten i mixer eller matberedare till en slät puré.
  2. Värm oljan i en kastrull tills det sisslar när du släpper ned ett kryddfrö. Lägg i kardemumma, kryddnejlikor och kanel och fräs det några sek. Lägg i löken låten bli brun.
  3. Sänk värmen och sätt till köttet, purén, spiskummin, koriander, chili peppar, salt och 1-2 dl vatten, koka upp, sänk värmen koka under lock tills köttet är mört, och oljan skiljts sig från kryddorna, cirka 45 min, tillsätt lite mer vatten, lite i taget.
  4. Skumma bort så mycket olja som möjlig sätt till grädden, låt koka 4-5 min strö över garam masala och blanda. Servera med ett kryddigt ris.