Baconlindad oxfilé med potatisstrudel och körsbärssås

Foto: TV4
Baconlindad oxfilé med potatisstrudel och körsbärssås
25 ingredienser
1h 30 min
Smakrik oxfilé i sällskap med potatisstrudel, vanilj-morotspuré, smörslungad spenat samt rödvinssås med inslag av körsbär. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Dryck till maten
Château Pech-Latt (mustigt rödvin från Languedoc-Roussillon med inslag av mörka bär och choklad). Artnr 22339.
Ingredienser
Baconlindad oxfilé
- 125 g bacon
- 800 g oxfilé
Strudelpotatis
- 1 förp smördeg, 30x30 cm
- 3 bakpotatisar, skalade och rivna
- 1 salladslök, strimlad
- 2 msk vita sesamfrön
- 1 ägg, uppvispat
- salt
- peppar
Vaniljmorotspuré
- 2 morötter, skalade
- 1 vaniljstång
- 1 msk grädde
- salt
- strösocker
Körsbärssås
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1 msk smör
- 0,5 dl kalvfond
- 1 dl vatten
- 2 dl rött vin
- 2 msk körsbärssylt
- salt
- peppar
Smörslungad spenat
- 70 g spenat
- 1 msk smör
- salt
Gör så här
- Baconlindad oxfilé: Putsa oxfilén från senor och fett.
- Rulla in i bacon och vira ett hushållsnöre runt paketet. Krydda med peppar strax före tillagning.
- Bryn i smör för att ge lite färg. Placera sedan på en ugnsplåt nederst i ugnen på 125 °C. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av oxfilén och ta ut köttet när den visar 50 °C. Låt vila inrullad i folie minst 5 minuter innan servering.
- Potatisstrudel: Stek den rivna potatisen samt vårlöken lite lätt i smör, salta och peppra. Låt svalna.
- Rulla ut ett smördegsark och fördela potatis/lökröran på ena kortsidan, rulla ihop till en rulle.
- Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Tillaga i mitten av ugnen på 180 °C i ca 20 minuter. Skär i 5 cm tjocka bitar vid servering.
- Morotspurén: Koka morötterna mjuka och mixa till en slät puré.
- Snitta vaniljstången på mitten, skrapa ut fröna och rör ner i morotspurén.
- Smaksätt med lite grädde, salt och socker. Purén kan förberedas i god tid före middagen men värm upp den igen innan servering.
- Körsbärssåsen: Fräs den finhackade schalottenlöken i 1 msk smör. Häll på kalvfond, rödvin samt vatten. Låt koka ihop under lock ca 40 minuter. Sila, tillsätt körsbärssylten och smaksätt med salt och peppar.
- Smörslungad spenat: Smält smör i en stekpanna, fräs spenaten i några sekunder, salta lite och servera genast.