Thailändsk friterad kyckling

Thailändsk friterad kyckling
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Thailändsk friterad kyckling

14 ingredienser

2 h

Hat yai fried chicken är en riktigt smakrik rätt bestående av thailändsk friterad kyckling. Servera gärna rätten med ångkokt sticky rice, sweet chilisås och papayasallad.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel majskyckling (1,5 kg)
  • 8 klyftor vitlök
  • 6 korianderrötter (eller motsvarande mängd stjälkar)
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 msk palmsocker
  • 1 msk soja (ljus)
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk ostronsås
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk flingsalt
  • 4 dl rismjöl (till fritering)
  • olja (till fritering)
  • schalottenlök, friterad (till garnering)

Gör så här

  1. Stycka kycklingen så att du har vingar, bröst, lår och klubbor var för sig.
  2. Dela bröstbitarna tvärsöver på mitten så att du får totalt 10 bitar. Lägg bitarna i en stor plastpåse.
  3. Mortla ihop vitlök, korianderrötter, vitpeppar och palmsocker till en grov pasta. Rör i resten av ingredienserna och häll marinaden i påsen med kycklingbitarna. Låt marinera i minst 2 timmar, men helst över natten.
  4. Ta fram påsen med kycklingbitarna någon timme innan fritering så de blir rumstempererade.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader och vänd kycklingbitarna i rismjöl så det täcker.
  6. Fritera kycklingen i oljan tills innertemperaturen når 70 grader. Låt rinna av på galler.
  7. Strössla den friterade schalottenlöken över kycklingen och servera med ångkokt sticky rice, sweet chilisås och papayasallad.