Thailändsk friterad kyckling
Thailändsk friterad kyckling
14 ingredienser
2 h
Hat yai fried chicken är en riktigt smakrik rätt bestående av thailändsk friterad kyckling. Servera gärna rätten med ångkokt sticky rice, sweet chilisås och papayasallad.
Ingredienser
- 1 hel majskyckling (1,5 kg)
- 8 klyftor vitlök
- 6 korianderrötter (eller motsvarande mängd stjälkar)
- 1 tsk vitpepparkorn
- 1 msk palmsocker
- 1 msk soja (ljus)
- 1 msk fisksås
- 1 msk ostronsås
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 0,5 tsk malen gurkmeja
- 2 tsk flingsalt
- 4 dl rismjöl (till fritering)
- olja (till fritering)
- schalottenlök, friterad (till garnering)
Gör så här
- Stycka kycklingen så att du har vingar, bröst, lår och klubbor var för sig.
- Dela bröstbitarna tvärsöver på mitten så att du får totalt 10 bitar. Lägg bitarna i en stor plastpåse.
- Mortla ihop vitlök, korianderrötter, vitpeppar och palmsocker till en grov pasta. Rör i resten av ingredienserna och häll marinaden i påsen med kycklingbitarna. Låt marinera i minst 2 timmar, men helst över natten.
- Ta fram påsen med kycklingbitarna någon timme innan fritering så de blir rumstempererade.
- Hetta upp oljan till 180 grader och vänd kycklingbitarna i rismjöl så det täcker.
- Fritera kycklingen i oljan tills innertemperaturen når 70 grader. Låt rinna av på galler.
- Strössla den friterade schalottenlöken över kycklingen och servera med ångkokt sticky rice, sweet chilisås och papayasallad.