Thaicurry med rostad kål och svamp

Thaicurry med rostad kål och svamp
Maria Zihammou profilbild ny
Maria Zihammou profilbild ny

Thaicurry med rostad kål och svamp

16 ingredienser

30 m

"Kryddig currygryta med säsongens godaste grönsaker är magiskt gott. Börja med currysåsen för att den skall få lite tid att mogna i smaken. Här har jag valt en röd curry med chili och ingefära med smakhälsning från Thailand." /Maria Zihammou

Ingredienser

portioner

Röd currysås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära [ca 5 cm]
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 1 thaichilifrukt (färsk röd)
  • 2-3 msk neutral matolja
  • 1 burk kokosmjölk [ca 400 g]
  • 2-3 msk färsk koriander, finhackad
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk strösocker
  • 4 kaffirlimeblad

Till grytan

  • 1 spetskål
  • 300 g skogschampinjoner
  • 2 msk neutral matolja
  • jasminris, nykokt (eller risnudlar)

Gör så här

Röd currysås

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Skala och finriv ingefäran.
  3. Banka citrongräset med baksidan på en kniv för att frigöra smaken.
  4. Strimla och finhacka chilin.
  5. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull eller wokpanna. Tillsätt finhackad lök, ingefära och chili. Fräs blandningen i några minuter och rör om då och då.
  6. Tillsätt citrongräs, kokosmjölk, hackad koriander, fisksås, soja, socker och kaffirlimeblad.
  7. Koka samman såsen utan lock i 5–10 minuter för att frigöra alla goda smaker.

Till grytan

  1. Dela kålen på mitten och skär i grova bitar.
  2. Tvätta svampen och skär dem i kvartar.
  3. Hetta upp en stekpanna och tillsätt några matskedar olja. Fräs svampen tills den fått fin färg. Häll sedan ner svampen i curryn.
  4. Rosta kålen i några minuter tills den mjuknat något och fått fin färg.
  5. Fördela den rostade kål i djupa skålar och häll över den goda curryn med svampen. Servera gärna med nykokt ris eller nudlar.