• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Thai drunken noodles

thai drunken noodles
Foto: Petter Bäcklund
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Thai drunken noodles

6 steg att laga

12 ingredienser

30 min

Receptet kommer från Jennies bok "Wok, ris, nudlar". "Heta och supergoda är dessa nudlar som kallas drunken noodles. Ingen vet riktigt varför, men kanske är det för att de är supergoda till en riktigt kall öl, eller för att de går enkelt att trolla fram om man har spontanfest hemma. Oavsett anledning – laga dem bara!" /Jennie

Kökets shop

Jennies nya kokbok

Wok, ris, nudlar

Jennie Walldén

229 kr

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 300 g risnudlar (breda)
  • 8 klyfta vitlök (mycket men gott!)
  • 3 röda chilifrukter (mindre om du inte vill ha så mycket hetta)
  • 300 g kycklinglårfilé
  • neutral matolja, att steka i
  • 4 salladslökar
  • 1 broccoli (liten)
  • 1 dl ostronsås
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk kinesisk soja, eller thailändsk
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl thaibasilika (eller holy basil)

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av väl i durkslag.

  2. Mortla vitlök och chili till en grov pasta, eller kör i en mixer.

  3. Dela kycklingen i munsbitar. Hetta upp en wok tills den ryker. Häll i generöst med olja. Fräs den mortlade vitlöken och chilin i några sekunder, lägg sedan i kycklingen som får fräsa tills den är gyllene runtom.
  4. Skär salladslök 
i 3 centimeter stora bitar. Bryt broccolin i buketter och skär stammen i tändstickstjocka stavar. Fös kycklingen åt sidan i woken och lägg i salladslöken och broccolin som får fräsa i 1–2 minuter tills den är spänstig.

  5. Lägg i nudlar, ostronsås, fisksås, soja och socker och woka ihop tills nudlarna blivit genomvarma och allt blivit väl blandat (rör försiktigt så nudlarna inte går sönder).

  6. Ta av från värmen och vänd ner basilikan.